Ако в ПП-ДБ си мислят, че правителство, съставено само от техни министри, им дава по-добри възможности – то те се лъжат

0
490
Снимка: 24 часа/архив

Дисбалансът може да се окаже още по-опасен предвид обстоятелството, че засега партиите от ДБ отказват или се въздържат от участие в правителството

Огнян Минчев

Огнян Минчев, фейсбук

Партиите – участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет. Той може да бъде както преимуществено политически, така и по-скоро експертен. Но ако само едната страна излъчи състав на министрите, подкрепата за този кабинет ще бъде крехка и по-вероятно – много кратка. Ако в ПП-ДБ си мислят, че правителство, съставено само от техни министри им дава по-добри възможности – то те се лъжат.

Дебалансираното представителство, особено включването на министри само от тяхна страна, ще доведе до напрежение сред представителите и привържениците на ГЕРБ-СДС и нарастващ натиск за преосмисляне на двустранното споразумение при всяка трудност, криза или дори текущ управленски проблем. Дисбалансът може да се окаже още по-опасен предвид обстоятелството, че засега партиите от ДБ отказват или се въздържат от участие в правителството.

Ние не знаем от какви стартови позиции бе конкретно договорено споразумението между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, но за самите лидери на ПП би трябвало да бъде понятно, че излъчването на кабинет единствено с техни номинации и техни представители (с изключение на Мария Габриел) залага твърде напрегната и нестабилна формула на управление в период, в който ще бъде необходимо максимално сътрудничество – както по законодателната програма в парламента, така и по отношение ключовите приоритети на изпълнителната власт.