Проф. Пламен Киров: Оптимист съм за сформирането на кабинет, началниците отвън ще ни посъветват

0
141
Пламен Киров

Според него е учудващо, че ЦИК не съобщава до момента каква е избирателната активност

В Изборния кодекс е предвидено, че имаме 7 дни, в които трябва да се обявят крайните резултати. След това трябва да се публикуват в Държавен вестник и в рамките на месец президентът да свика новото Народно събрание. Предполагам седмица след оповестяването на новите народни представители. Това обясни бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров в ефира на Би Ти Ви.

По-скоро съм оптимист за сформирането на кабинет, защото най-вероятно ще има и съвети отвън, че България не трябва да бъде в такова положение, в една амалгама от кризи. Добре, че няма фактически бури и урагани. Предполагам, че ще бъдем посъветвани от началниците отвън да съставим правителство и затова политическите партии са много обрани в своите изявления за това какво ще правят, след като се свика Народно събрание.

Според него нашите политици полезен ход нямат, а ще им бъде обяснено, че ако искат да има средства по европейския фонд за възстановяване, ще трябва да има работещо правителство. А и ще трябва да бъде изготвен бюджет за следващата година.

Причината за ниската избирателна активност според проф. Киров е, че политиците не представят на избирателите си решение на кризите – галопиращата инфлация, войната в Украйна.

„Ако оприличим избирателната система на двигател с вътрешно горене, то гласовете на избирателите са горивото, което се подава на двигателя, а той не би могъл да работи без гориво“, каза проф. Киров.

Според него е учудващо, че ЦИК не съобщава до момента каква е избирателната активност.