Проф. Пламен Киров: Разтеглянето на сроковете за мандатите от президента мина добрия тон

0
85
Пламен Киров

Това са конституционни текстове и всеки студент знае, че те са задължителни за изпълнение, каза той

Конституцията не е инструкция, но се боя, че ако продължава това разтегляне на времето на връщане и приемане на мандати, в някой следващ парламент ще се събере мнозинство за промяна в конституцията, което да разпише тези срокове за държавния глава по дни и часове. Това каза пред БНТ проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски“. Той визира разтеглянето на сроковете по връчването на първия, втория и третия мандат за съставяне на правителство, което направи Румен Радев след последните парламентарни избори.

Това, което става от октомври досега, минава правилата на добрия тон. Аргументите, че трябвало да се подготви хартия или нещо друго, са смешни според проф. Киров. „Това са конституционни текстове и всеки студент знае, че те са задължителни за изпълнение“, каза той.

Референдумът за промяната на формата на държавно управление, който се подготвя в момента, според проф. Киров няма никаква пречка да се проведе. Но тъй като Конституцията ясно казва как се променя формата на държавно управление, този референдум няма юридическа стойност, той е по-скоро някаква форма на консултация с общественото мнение.