Проф. Витанов: Връщането на децата в училище може да увеличи броя на инфектираните

0
58
Проф. Николай Витанов

Преди изборите няма да има локдаун, заяви математикът

„Връщането на децата в училище може да увеличи броя на инфектираните, защото това е естественото развитие при събиране на много хора на едно място. Това са 700 000 души в активната зона на коронавируса“, заяви математикът проф. Николай Витанов в ефира на БТВ.

Затова връщането на учениците в класната стая трябва да е много добре организирано, но според него в България това е трудно да стане.

„Все още не излизаме от Долината на плача. Пречупи се тенденцията на увеличаването на броя на новозаразените на ден през октомври. Оттук нататък имаме продължаващо увеличаване и на активно болните, и на смъртност. Тази тенденция ще се пречупи след 14 ноември“, заяви математикът.

По думите му това развитие е „поднесено на Радев за президентските избори“.

„Ако до края на ноември новозаразените паднат до 2000 души на ден и българите не се отпуснат да пренебрегват противоепидемичните мерки, ще посрещнем с малко заболели Коледа“, заяви проф. Витанов.

„Докато Пловдив и Ловеч не светят в тъмночервено, няма да има локдаун. Аз и преди това предвидих, че преди изборите няма да има пълен локдаун“, заяви Витанов.