Проговори „сламеният човек“ на Румен Спецов и Асен Василев: Той ми даваше всеки месец пари, за да стоя в Сърбия и да пазя тайната за фирмата му (Видео)

0
1286
Асен Василев и Румен Спецов Снимка: фейсбук

Заплашвали го с обаждания: Имаш много поздрави от г-н Василев и г-н Спецов и да си затваряш устата, защото иначе ние ще ти я затворим

Сламеният човек Данаил Николов от драгоманското село Яблотина, на когото през 2016 г. Бившият шеф на НАП Румен Спецов е продал 50% от фирмата си “Гранекс Трейдър” ООД, но фирмата се оказа с над 1 милиона лева задължения, проговори пред сайта Безпартиен бг. Николов, който се крие в Сърбия, прави скандални разкрития. Според него му било наредено да отиде в съседната държава, да се крие там, а Спецов и Асен Василев да му пращат да мълчи за аферата.

Обещаха ми по 1000 евро само за мен на месец, плюс квартира и разходи. В началото на годината ми вдигнаха мизата с 300 евро. Но последните два месеца, след като Спецов вече не е шеф на НАП, парите спряха, разказа пред камерата Николов.

Той допълни, че получавал заплахи от непознат номер със следното съдържание: Имаш поздрави от г-н Асен Василев и Г-н Румен Спецов. Да си затваряш устата, защото иначе ние ще ти я затворим!

Николов и към момента е в Сърбия, но се надява да се прибере в България. Той признава пред камерата, че негов приятел, строител, му е предложил 200 лева, за да „поеме“ фирмата на Румен Спецов пред 2016 година, показа и документи.

Николов е търсеният и издирван от българските служби и медии, собственик на фирмите на РуменСпецов – дружества със задължения за над 2 милиона лева към фиска на държавата.

През 2016 г. Спецов прехвърля на Данаил Николов от драгоманското село Яблотина 50% от фирмата “Гранекс Трейдър” ООД. Година по-късно се оказва, че търговското дружество вече е в списъка с длъжници на НАП, като към м. март 2021 г. задълженията му към бюджета са над 1,1 млн. лв.

Обстоятелства, които вероятно са били известни на Спецов, защото няма данни Данаил Николов да е упражнявал някаква легална професия или да се е занимавала с бизнес, преди изненадващо да стане собственик на фирма генерираща обороти за милиони. (През 2014 г. фирмата „Гранекс Трейдър“ има отчетен оборот за над 6 млн. лв.).

Някъде по това време Николов започва постепенно да придобива търговски дружества. В крайна сметка е вписан като собственик и/или управител на 25 фирми. Общото между тях е, че са с натрупани милиони задължения заради неплатени данъци. Допреди няколко години подобни схеми бяха често прилагани при източване на ДДС и/или укриване на задължения. След източване на фирмите, същите се прехвърляха на малоимотни лица, от които държавата не може да си прибере задълженията и в крайна сметка НАП „отписва задълженията“.

Същевременно, няма логично обяснение, как Спецов се озова начело на ключовата държавна агенция. Изборът му бил дело на министър на финансите – Асен Василев. Парадиращият с образованието си от „Харвард“ Асен Василев даде странни мотиви за назначението на възпитаника на Свищовския икономически университет -Спецов.

Познавам г-н Спецов отдавна, още откакто работеше в НАП. Беше изключително доверен партньор на чуждите служби по координация с европейските, с чуждите партньори. Ако искаме да изчистим НАП и да започнем да си събираме течовете в системата, човекът, който е работил точно това, е най-подходящият“, обяснява Василев, без да коментира – как и защо Спецов е напуснал приходната агенция. Без коментар остава и обстоятелството, че бившият шеф на НАП дори не си е плащал здравните осигуровки за период от близо четири години. Вижте видеото: