Прокуратурата: Четиримата в доклада на американското финансово министерство са обвиняеми или подсъдими за корупция

0
92
Сийка Милева

На лицето Пеевски през годините от страна на прокуратурата са били извършвани редица проверки, ще поискаме информация и от САЩ, съобщи Сийка Милева

Във връзка с доклада на Министерството на финансите на САЩ Върховната касационна прокуратура се е самосезирала и е образувала шест преписки спрямо всяко от санкционираните лица. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По отношение на обвиняемия Божков, освен 18 обвинения за различни престъпления, са налице няколко разследвания в Специализираната прокуратура с различен предмет на дейност. Предстои да бъде преценено дали предметът на проверката съвпада с предмета на разследванията и ако това е така, същата ще бъде изпратена по компетентност на Специализираната прокуратура, уточни тя.

По отношение на лицата Манолев, Харалампиев и Томов, Окръжна прокуратура-Благоевград и Специализирана прокуратура са внесли обвинителни актове в съда и делата са в съдебна фаза. Всички престъпления, за които е ангажирана наказателната им отговорност, са корупционни, и попадат в единния каталог на корупционните престъпления, въведен със заповед на главния прокурор от 2014 г. в изпълнение на препоръките на Европейската комисия.

„Следва да се отбележи, че голяма част от посочените обстоятелства в обсъждания доклад на Министерство на финансите на САЩ вероятно стъпват на работата на Прокуратурата на Република България и събраните от нея доказателства – част, от които вече са представени и в съда. Само българският съд може да каже дали едно лице е виновно или не, защото презумпцията за невиновност е основен принцип във всяка демократична държава“, категорична е Милева.

„По отношение на лицето Пеевски през годините от страна на прокуратурата са били извършвани редица проверки. Предстои същите да бъдат анализирани“, съобщиха от прокуратурата, които ще поискат допълнителна информация от САЩ.