Прокуратурата не казва кого е разпитала по делото за оказвания натиск върху министър Йоловски

0
52
Александър Йоловски

Мнозина дали показания, другата седмица това ще направи Тошко Йорданов, който е подател на сигнала

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за престъпление по служба срещу длъжностно лице от Министерството на електронното управление (МЕУ), съобщи зам. главният прокурор Мария Павлова на работна среща с участието на главния секретар на МВР Живко Коцев.

Досъдебното производство е във връзка със сигнала, подаден от Тошко Йорданов от ИТН за това, че върху министъра на електронното управление Александър Йоловски е бил упражнен натиск за обществени поръчки на стойност 640 млн. лева. За оказвания натиск съобщил самият Йоловски по време на председателски съвет при шефа на парламента Росен Желязков на 27 октомври, в навечерието на вота за местна власт. Йоловски твърдял, че натискът му е оказан от Кирил Петков и Божидар Божанов между 1 и 3 октомври в дома на Петков в центъра на София. Петков дори споменал децата на Йоловски.

Както Петков, така и Божанов отричат това да е истина. След съвета самият Тошко Йорданов съобщи, че е подал сигнал в Антикорупционната комисия, Европейската прокуратурата и СГП.

Няколко дни по-късно, в началото на ноември е било образувано досъдебно производство, съобщи зам.-главният прокурор Мария Павлова.

Междувременно, след като даде обяснение, Йоловски получи охрана от НСО, а семейството му се пази от жандармерията.

Снети са били обяснения от доста лица, добави тя, но отказа да уточни от кого. Те били от различни институции. Самият подател на сигнала – Тошко Йорданов, ще даде обяснение в началото на седмицата.

Всъщност Председателският съвет е бил свикан заради доклада на ДАНС за кодовете на машините, който те изпращат на 26 октомври до президента, премиера и парламента. Докладът е пратен и на прокуратурата.

По доклада в момента се прави проверка, снети са обяснения, възложено е експертно изследване, каза още зам.-главният прокурор Мария Павлова. Дали има достатъчно данни за досъдебно производство, ще зависи от експертното изследване. То трябва да изясни всички обстоятелства, които са посочени в преписката. Снемат се обяснения от всички лица от МЕУ, института по метрология и института по стандартизация.

След като излязат резултатите от експертното заключение, ще стане ясно дали написаното от ДАНС, е вярно. Проверката се води за компютърно престъпление. Прокуратурата е била сезирана на 26 октомври.

МВР е работило по 123 досъдебни производства на Европейската прокуратура. Случаят, по който говори Кьовеши, е от август м.г. и става дума за делото за градския транспорт във Враца. По това разследване са извършени действия, докладвано е на делегирания прокурор и оттам нататък не е ясно какво е станало с тях.