Прокуратурата образува преписка за заканата за убийство към Ива Митева

0
67
прокуратурата
Снимка: архив

Тя се е самосезирала по медийни публикации, пита МВР защо не е уведомена

Софийската районна прокуратура се самосезира във връзка с медийни публикации за отправена спрямо председателя на 46-ото Народното събрание Ива Митева закана за убийство. След запознаване с разпространените медийни публикации Софийката районна прокуратура образува прокурорска преписка за извършено престъпление – отправена закана за убийство.

Прокурор от Софийска районна прокуратура е изискал от главния секретар на МВР незабавно да бъде предоставена информация за предприетите действия във връзка с публикации в медиите, че на 02.09.2021 г. в 21:04 часа в Министерството на правосъдието е получен имейл, съдържащ заплаха за живота на председателя на 46-ото Народно събрание Ива Митева, съобщиха от прокуратурата.

В писмото, изпратено до главния секретар на МВР, е изискана и информация поради какви причини преписката не е докладвана в прокуратурата до 17,00 часа на 03.09.2021 г. Необходимостта от осъществяване на ръководство и надзор за законосъобразното и навременно извършване на действия по сигнали, съдържащи данни за извършени престъпления, е изключително правомощие на Прокуратурата на Република България, се казва в съобщението.