Прокуратурата няма да разследва Кирил Петков за невярната декларация за гражданството

0
180
Кирил Петков

Не са открити данни за извършени престъпления от настоящия премиер при назначаването на борда на ББР и в декларацията му пред КПКОНПИ

Прокуратурата отказва да разследва Кирил Петков за невярната декларация за двойното му гражданство, съобщи на брифинг шефката на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

Това е постановил прокурор от СРС, след като се е запознал с материалите, събрани при проверката на спецпрокуратурата.

„Кирил Петков е отразил невярна информация в декларацията си за гражданство, но тази информация има единствено заявителски и уведомителен характер. Тя няма доказателствена стойност. Именно затова прокуратурата отказа да образува досъдебно производство”, уточни Зартова.

Не са открити данни за извършени престъпления от настоящия премиер и при назначаването на борда на ББР и в декларацията му пред КПКОНПИ, съобщи говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

Относно декларацията пред КПКОНПИ за имущество и конфликт на интереси твърденията за невярно деклариране сами по себе си не могат да обусловят наказателна отговорност, а само административно-наказателна процедура, посочи още Кръстев.

Мотивите на наблюдаващия прокурор са, че не са събрани данни, че Петков е бездействал по служба или е превишил правата си във връзка с действията му в Българската банка за развитие. Затова не е образувано досъдебно производство за извършено длъжностно престъпление, обясни Кръстев.