Прокуратурата предложи на МВР и ДАНС междуведомствено звено за изборите

0
60
прокуратурата
Снимка: архив

Целта е да се подобри взаимодействието между институциите за законосъобразно провеждане на изборите и за гарантиране на политическите права на гражданите, сочат от прокуратурата

Прокуратурата изпрати писмо до служебния вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и до председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Пламен Тончев, в което предлага да бъде създадено Национално междуведомствено звено във връзка с предстоящите избори на 2 октомври. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Създаването на звеното цели да се подобри взаимодействието и координацията между институциите за законосъобразно провеждане на изборите и за гарантиране на политическите права на гражданите. През годините работата му е показала добри резултати и практики, които са в интерес на българските граждани, посочват от държавното обвинение.

Обхватът на действието на звеното по традиция е от деня на откриване на предизборната кампания до 30 дни след обявяване на официалните резултати от изборите от ЦИК.

В навечерието на предстоящите парламентарни избори е от изключително значение да бъде гарантирана честността и прозрачността на изборния процес. Затова компетентните институции, съгласно законовите им правомощия, следва да положат максимални усилия за защита на политическите права на българските граждани, аргументират се от държавното обвинение.