Прокуратурата разследва дали се подслушват граждани със софтуера „Пегасус“

0
120
Софтуерът е произведен от израелска компания.

Поискана е информация от спецслужбите

Софийската градска прокуратура (СГП) извършва проверка за евентуално неправомерно използване на софтуер „Pegasus“ в държавни структури с цел нерегламентирано подслушване на български граждани. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

В хода на проверката прокурор в СГП незабавно е изискал информация от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) прилаган ли е в държавни структури продуктът на израелската технологична компания NSO Group „Pegasus“, както и извършвана ли е проверка на процедурите за използване и прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на конкретни граждани, включваща същия продукт.

Сходна информация е изискана от ДАНС, ДАТО и други.

В хода на проверката ще бъде изяснено продаван ли е и предоставян ли е у нас софтуер „Pegasus“ и евентуално къде е реализиран той.

За резултатите обществеността ще бъде своевременно информирана, уверяват от прокуратурата.

Скандалът „Пегасус“ избухна в средата на миналата година, когато следи от шпионския софтуер бяха открити в телефоните на много журналисти, политици и активисти по целия свят. Pegasus е водещият продукт на израелската компания за киберразузнаване NSO Group, която е може би най-известната от нововъзникналите шпионски компании.

Технологиите на NSO Group позволяват на клиентите да избират в качеството си на цели конкретни телефонни номера и да заразяват свързаните с тях устройства с Pegasus. Но вместо да се опитва да прихване криптираните данни, предавани от едно устройство на друго, програмата позволява на потребителя да контролира самото устройство и да получи достъп до всичко, което се съхранява в него.

Pegasus следи за натисканията на клавишите на заразеното устройство и всички писмени комуникации и търсения, дори и паролите се предават на клиента, както достъпа до микрофона и камерата на телефона, и го превръща в мобилно шпионско устройство.