Прокуратурата разследва злоупотреби в БДЖ

0
66
прокуратурата
Снимка: архив

Става дума за фиктивни ремонти на мотриси

Екип от прокурори и следователи са влезли в Централното управление на БДЖ в София. „Не правим претърсване и изземване в момента, а оглеждаме документи, които ще са полезни за разследването“, заяви Иво Илиев, зам. градски прокурор на София.

Действията се проведоха по образувано на 16.12.2021 г. от СГП досъдебно производство за съзнателно сключване на неизгодна сделка, от което е произлязла значителна вреда за предприятието, пишат в съобщение от СГП.

Делото е образувано въз основа на постъпил в СГП сигнал от бившия служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията по повод Одитен доклад от 06.10.2021 г. за извършен одитен ангажимент на тема: „Проверка на проведена процедура по реда на ЗОП с предмет: „Извършване на техническа поддръжка за 5-годишен период на дизелови мотрисни влакове серия 10 и електрически мотрисни влакове серии 30 и 31“, собственост на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД и изпълнението на сключения договор“.

В одитния доклад, който е постъпил в СГП, се съдържат твърдения за множество нарушения при подготовката, сключването и изпълнението на договора, като прокурорите и разследващите органи въз основа на събраните доказателства ще преценят дали нарушенията съставляват престъпления, извършени от длъжностни и/или недлъжностни лица.

Предстои мащабно разследване за установяване на всички относими към случая обстоятелства по предвидения в закона ред.