Прокуратурата се зае с културиста от НАП

0
404
Румен Спецов

Образувано е досъдебно производство за съмнителната му фирма, прехвърлена на престъпник

Образувано е досъдебно производство по случая със съмнителната фирма на директора на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов. Това съобщи бТВ, позовавайки се информация от свои източници.

Към момента прокуратурата разследва данъчни престъпления, свързани в прехвърлянето на фирмата, която до 2016 година бе собственост на Спецов.

Г-н Спецов бил ли е спец по източване на държавната хазна?“. Този въпрос поставиха бившият финансов министър Кирил Ананиев и бившият депутат от ГЕРБ Александър Иванов на брифинг на партията още на 4 юни, на който бяха изнесени детайли около миналото на новия изпълнителен директор на Националната агенция за приходите Румен Спецов.

Спецов е прехвърлил фирмата си на рецидивист с четири присъди и петдесет дела за кражба. Става дума за Данаил Николов от драгоманското село Яблотина. На него Спецов прехвърлил 50% от фирмата “Гранекс Трейдър” ООД. Година по-късно се оказва, че търговското дружество е в списъка с длъжници на НАП, като към м. март 2021 г. задълженията му към бюджета са за над 1,1 млн. лв.

Допреди няколко години подобни схеми бяха често прилагани при източване на ДДС и/или укриване на задължения. След източване на фирмите, същите се прехвърляха на малоимотни лица, от които държавата не може да си прибере задълженията и в крайна сметка НАП „отписва задълженията“.

Медийният интерес към финансовото състояние на Румен Спецов принуди НАП да излезе с официално съобщение. В него се обяснява, че Спецов придобива фирмата “Гранекс Трейдър” ЕООД след напускане на системата на НАП през 2015 г. От придобиването на компанията “Гранекс Трейдър” ЕООД до момента на продажбата ѝ през април 2016 г., фирмата не е имала задължения към фиска. Данъчните задължения са възникнали след като той си е продал дяловете, в периода, когато дружеството е имало нов собственик и управител, уверяват от приходната агенция, без да уточняват, че става въпрос за сламено лице, което по документи се води собственик и управител на над 20 подобни дружества.

През 2014 г. фирмата е имала солидни обороти от над 6 милиона лева, сочи последният вписан годишен финансов отчет на “Гранекс Трейдър”, подписан от Спецов.

В понеделник пък кандидатите за депутати на ГЕРБ Тома Биков и Александър Иванов се включиха в социалната мрежа Фейсбук на живо от село Ялботина, където според документите на фирмата се намира нейният офис. Кадрите показаха, че тя се намира в запустял район, обрасъл в растителност, а самият „офис“ всъщност е порутена колиба от кирпич.