Прокуратурата за напъните на Рашков: Няма арести за „Хемус“, няма повдигнати обвинения, не знаем за кои фирми става въпрос, няма данни за престъпления, нищо

0
4805
Илиана Кирилова Снимки: Новини.бг

Двама разследващи полицаи пратили съобщение по факс без нищо конкретно

Прокуратурата е получила съобщение от МВР, че е започнато досъдебно производство за строежа на автомагистрала „Хемус“, но в него няма за кои лица и кои дружества става дума, обясни председателят на Софийската градска прокуратура /СГП/ Илиана Кирилова на брифинг по повод изнесените от Рашков данни за нарушения при строежа на АМ „Хемус” Тя поясни, че в съобщението се казва само, че става дума за пране на пари и данъчни престъпления без конкретика.

„В материалите от МВР не намирам данни за задържани, няма заповед за арест за 24 часа. Възможно е те да дойдат по-късно, но ние нямаме и постановления за привличане на обвиняеми, затова няма и подведени под отговорност. Пратени са разпити на свидетели, протоколи за разпознаване и други. Нямаме данни и за извършени престъпления, може и да не сме получили данни още“, поясни тя.

„Докато в прокуратурата не пристигнат всички материали, обвинителите няма как да повдигнат обвинение или да се произнесат.

В Софийска градска прокуратура по факс е постъпило съобщение от разследващи полицаи от „Борба с организираната престъпност” за претърсване и изземване.

В съобщението до нас беше посочено, че е започнато досъдебно производство за данъчни измами и пране на пари. Установи се, че са извършени обиски на лица на различни адреси, което е единствената възможност за събирането на доказателства за извършено престъпление”, каза прокурор Кирилова.

Дежурен прокурор е изготвил искане до Софийския градски съд за одобрение на тези протоколи. С определение на съда са одобрени 23 протокола. Делото е върнато в прокуратурата. Съставен е екип от 4-има прокурори, които ще работят по случая с оглед на това, което е било изнесено на брифинга.

„Бяха изнесени доста факти, които на първо четене може да се направи предположение за престъпление, ние не сме получили от разследващите полицаи постановление за задържане и приличане на определено лице, т. е при нас има разпити на свидетели, претърсвания, обиски и 2 протокола за разпознаване, но предложение за приличане на определено лице и докладвано до прокурора има ли данни за извършено престъпления – нямаме такова“, каза тя.

Кирилова обясни, че разследващите полицаи били двама и изрази надежда прокуратурата да получи материалите и да се изясни има ли база за обвинение

„От брифинга схващам, че има данни, може би имат връзка с банката, от която твърдят, че са изнасяни пари в чували. Когато колегите го съберат, аз с удоволствие, ще ви поканя, за да ви покажа“, обясни шефката на СГП.