Прокурор Маджарова: Съществува риск за голяма част от разследванията след закриването на спецправосъдието

0
95
Валентина Маджарова Снимка: Даринюз

Не е ясно кой ще прехвърля и доказателствата. Ще настане хаос и не е ясно кой ще поеме отговорност, твърди тя

Ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова заяви, че съществува риск за голяма част от разследванията и вече започналите дела след закриването спецправосъдието.

Пред медиите тя посочи, че не е ясно какво ще се случи с делата срещу организирани престъпни групи, съобщава БТА.

„Това е така, защото повече от тях са разследвани за действия в няколко района на страната. Не е ясно кой ще е компетентният орган на регионален принцип, който да поеме тези дела. Ако се чака този спор за подсъдност да бъде решен от Върховния съд, то ще мине време и ще бъдат нарушени права както на пострадали, така и на обвиняеми и подсъдими“, посочи Маджарова.

Тя обясни, че заедно с колегата й Ивайло Ангелов – ръководител на специализираната апелативна прокуратура са имали работна среща с министъра на правосъдието.

Има риск на 27 юли да бъдат блокирани делата и мисля, че това в Министерството на правосъдието започнаха да го разбират, каза Ангелов. Единственото, което може да се направи, е промяна в закона. Не е ясно кой ще прехвърля и доказателствата. Ще настане хаос и не е ясно кой ще поеме отговорност, посочи на свой ред Маджарова.

Ангелов посочи, че ще е нужен буферен период от поне шест месеца след закриването на спецправосъдието, защото става дума за хиляди дела и огромен брой томове и камиони с доказателства. Той посочи, че е поканил Надежда Йорданова да се запознае на място с това колко много са делата.