„Промяната“ притеснени, че служебното правителство няма да внася бюджет за 2023 г., а ще иска удължаване действието на текущия

0
60
Асен Василев

Страховете за заложени огромни дефицити и дългове следващите 3 г. били безпочвени според Асен Василев

Новината, че служебното правителство няма да внесе бюджет в Народното събрание, е силно притеснителна. Това, което те са го подготвили, не искат да го внесат. Казват, че ще внесат единствено закон за удължаване на действието на текущия бюджет, така че бюджетът от 2022 да се използва и за 2023 година, заяви Асен Василев от „Продължаваме Промяната“ на брифинг в кулоарите на парламента.

По думите му това сигнализира, че текущият бюджет е адекватен не само за тази, но и за догодина. Сигнализира и че всички страхове, които се насаждат за 11 млрд. лв. дефицит следващите 3 г. и 16 млрд. лв. дълг, били безпочвени.

Ако се отчетат тези 4 млрд.лв. допълнителни приходи и не се направи увеличаването в капиталовата програма от 3 млрд. лв., а останем на текущата, това означава, че догодина дефицитът би бил 2%, пресметна Василев. В тези 2% са заложени всички приети през тази година политики.