Протест и пътни блокади готвят от „Автомагистрали – Черно море“

1
163
Снимка: „Автомагистрали”

Чакат си изработени 37 млн. лева от служебния кабинет

Протест и пътни блокади готвят работещите в „Автомагистрали – Черно море“. От 10,30 часа в петък те ще блокират отсечки от магистралите „Хемус“ и „Тракия“. Ще протестират и пред Министерския съвет.

„Ние, работещите в „Автомагистрали – Черно море“ АД, град Шумен, от края на април правим опити да получим заработените средства за ремонта на автомагистрала „Тракия“ от държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД, пряко подчинено на министъра на регионалното развитие и благоустройство“, се посочва в изявление на Синдикалната организация на КНСБ в „Автомагистрали – Черно море“ АД.

Общото задължение към момента за обекта от страна на възложителя – „Автомагистрали“ ЕАД чрез АПИ към нас е в размер на 36 877 662.42 лева с ДДС, допълват от дружеството.

Синдикалистите заявяват, че са направили две официални срещи с екипа на министър Комитова, написали са множество писма и декларации до нея и до служебния премиер, като лично от Комитова е било обявено, че на коректните фирми ще бъде платено.

Липсата на цялостно решение от страна на МРРБ и Агенция „Пътна инфраструктура“, въпреки проведените срещи и множеството писма, доведе до забавяне на заработените ни с честен труд заплати, заявяват от КНСБ. За периода, в който е изпълняван обектът, те са в размер на 7 548 097,25 лева заедно с осигуровките към тях. За юли заплатите и осигуровките към тях са в размер на 1 376 052 лева, допълват синдикалистите.

Липсата на цялостно решение е довело и до принудително спиране на работа във всички звена, поради липса на материали; периодично спиране на електроснабдяването, доставката на газ, телефони и интернет, поради невъзможност да бъдат заплатени; предстоящи съкращения, поради невъзможност да се работи, без да се осигури ритмично заплащане на работните заплати и да се обезпечи доставката на материали; влошаване на финансовото състояние на „Автомагистрали Черно море“, посочват синдикалистите.

„Търпението ни е изчерпано! Настояваме за незабавно разплащане на цялата дължима сума към нашия работодател, осигуряващ ни трайна заетост и добро заплащане. С цел избягване на всякакви спекулации, декларираме изрично, че нашите синдикални действия нямат политически характер, а се борим единствено за правото си на труд и заплащане“, посочват от синдиката.