Протест с искане за оставката на Калина Константинова ще се проведе днес пред Министерския съвет

0
163
Снимка: фейсбук

Пълното бездействие от страна на г-жа Константинова и ресорната й ДАБ е на път да предизвика регионална хуманитарна криза, твърдят организаторите

Протест с искане за оставката на вицепремиерката Калина Константинова ще се проведе днес от 18.30 ч пред Министерския съвет. Това става ясно от фейсбук групата „За оставката на Калина Константинова”.

„На 30.05.2022 г. вицепремиерът Калина Константинова, в чийто ресор е Държавната агенция за бежанците, направи безпрецедентно изказване в национален ефир, в което дословно каза:

“Закрилата е право, а не задължение. Затова няма да позволя повече да тръгне нито един празен автобус, нито един празен вагон. Развитието на ситуацията от този момент нататък е в ръцете на украинската общност в България“.

С това изказване, вместо да поеме вината за абсолютния провал на правителството да се справи с пристигащите още от края на месец февруари бежанци от войната в Украйна, тя хвърли вината за неработещата ДАБ върху бежанците, с което допълнително засили и увеличи негативните мнения в обществото към търсещите убежище хора”, посочват организаторите.

„След три месеца правене на „абсолютно всичко, за да не живеят на палатки“ украинските бежанци, по думите на г-жа Константинова, рекапитулацията е следната:

хотелиери, на които не е платено въпреки гръмовните обещания,

майки с деца, възрастни и болни хора, отново нямат представа къде ще отидат, след като са напуснали разрушените си от бомбардировки домове,

шофьори на автобуси, които не знаят какъв курс ще поемат,

репортажи по телевизиите, показващи в негативна светлина уплашени и объркани хора, сеене на омраза към бежанците от страна на висш държавен чиновник, какъвто е г-жа Константинова.

Изглежда много вероятно хората, на които е предоставено убежище да бъдат или принудително премествани, или оставени на улицата. Пълното бездействие от страна на държавата в лицето на г-жа Константинова и ресорната й ДАБ е на път да предизвика регионална хуманитарна криза на територията на страната. Ето защо искаме незабавно нейната оставка и извинение към украинските граждани в България”, пишат още те.

Организаторите на протеста настояват за ясна визия как държавата ще улесни интеграция на бежанците в следващата фаза на програмата за настаняването.

„Настояваме за ясна гаранция, че никой нуждаещ се няма да бъде оставен на улицата;
че никой бежанец няма да бъде обречен на гладуване; че в базите, в които биват релокирани бежанците, съществуват базови хигиенни условия.

Настояваме за човешко отношение към хората, бягащи от война, чиито къщи са разрушени, чиито съпрузи, бащи, синове и дъщери се бият за свободата на Украйна.

Настояваме за незабавната оставка на Калина Константинова, която не просто не успя да бъде на висотата на задачата, пред която беше изправена, но и избра да прехвърли вината за провала върху жертвите на войната. Всички възможни мостове от нейното управление на администрацията към доброволците и към бежанците са изгорени”, казват още организаторите на протеста.