Протестиращи изгориха сметки за ток, парно и храни пред МС след автошествие в София

0
210
Снимка: БТВ

Причината за недоволството е поскъпването на живота

Протестиращи изгориха сметки за ток, парно и храни пред сградата на Министерския съвет (МС). Демонстрацията бе организирана от членове и симпатизанти на ВМРО, които по-рано днес проведоха автошествие в центъра на София. Причината за недоволството е поскъпването на живота. ВМРО критикуват водената от правителството политика за справяне с кризите. На протеста бяха отправени и призиви за оставка.

Пред медиите евродепутатът и съпредседател на партията Ангел Джамбазки коментира, че кабинетът не може да се справи с ценовата криза – за електроенергията и всички комунални услуги. Той посочи някои от мерките, които според ВМРО могат да бъдат предприети – да се наложи мораториум върху износа на евтин ток от АЕЦ „Козлодуй“, мораториум върху плащането на въглеродните квоти, да се спре временно плащането на ДДС върху сметките за ток.

Джамбазки каза, че протестът е организиран в неделя, защото е съпътстван от блокада и партията не иска да създава неудобство на гражданите. Заради демонстрацията пред МС беше блокирано част от движението в района.

По думите на евродепутата и съпредседател на партията, ако няма мерки след този протест, ще се пристъпи към „по-широко действия с повече блокади“. Той посочи, че партията подкрепя протеста на полицаите и пожарникарите.

За БТА доскорошният лидер на ВМРО и бивш военен министър Красимир Каракачанов заяви, че управляващите трябва да спрат да се оправдават с предишната власт и да предприемат реални действия за справяне с проблемите.

Той разкритикува правителството и за водената външна политика.

Да заявят недоволството си от правителството, днес пред МС дойдоха и от Гражданско сдружение „Движение българска демокрация“.

Протестът приключи с обиколка по главните улици на София.