Пускат нов държавен дълг за 300 млн. лв.

0
97
Министерството на финансите

Емитираните книжа от началото на годината ще стигнат 1,8 млрд. лв.

Нов държавен дълг за 300 млн. лв. ще пусне Министерството на финансите след празниците. Аукционът е насрочен за 9 май, като на него ще бъдат предложени лихвоносни съкровищни облигации със срок три години и шест месеца от емисия от 17 ноември 2021 г. и с падеж на 17 май 2025 г.

От началото на годината досега пуснатият нов държавен дълг на пазара в страната е в размер на 1,5 млрд. лв. С новите книжа на 9 май общият размер на новия дълг ще достигне 1,8 млрд. лв.

От Министерството на финансите вече се ориентират към пускане на съкровищни облигации с по-кратък срок, сред като опитът да бъдат пласирани 10 годишни държавни ценни книжа (ЦЦК) за 500 млн. лв. на 4 април се провали.

На проведения тогава аукцион дадените поръчки да покупка на ДЦК бяха по-малко от предложеното количество, а и поисканата от инвеститорите доходност, за да отпуснат пари на правителството, беше твърде висока. Затова нито една от дадените оферти от инвеститорите не беше одобрена и на 11 април беше проведен нов аукцион, на който бяха пласирани ДЦК за 500 млн. лв., но с по-кратък срок от три години и половина. Постигнатата тогава доходност при емитирането на книжата беше 0,88%. На предстоящия аукцион на 9 май ще бъдат предложени ценни книжа от същата емисия.

Дългът на подсектор “Централно управление” към края на март 2022 г. възлиза на 31,042 млрд. лв., показват данни на Министерството на финансите. За година държавният дълг е нараснал с 1,83 млрд. лв. В края на март съотношението на дълга на подсектор “Централно управление” към брутния вътрешен продукт (БВП) на страната възлиза на 21,1,%, като делът на вътрешния дълг е 6,7%, а на външния – 14,4%. Вътрешните задължения са в размер на 9,878 млрд. лв., а външните са 21,163 млрд. лв.

По отношение на структурата на дълга – 97,7% от държавния дълг е с фиксиран лихвен процент, а 99,8% от дълга е в евро или лева.