Радев: От мисъл за Путин някои не виждат България

0
71
Румен Радев Снимка: 24 часа

Енергийният министър Росен Христов обяви, че на въглищни централи ще се разчита до 2030 г.

От мисъл за Путин някои не виждат България. Колкото и да говорим, че договорът с „Боташ“ е за капацитет на терминалите за втечнен газ и на преносната им система, пак някои виждат в този 13-годишен договор доставки на руски газ. Това заяви президентът Румен Радев при обявяване на енергийната стратегия 2023-2053 г.

Радев заяви, че има поздравлението на ЕК за подписания договор с турската компания.

Той изброи постигнатото от служебния кабинет за 5 месеца, включително търговете за втечнен газ, възможностите за доставка на 1,5 млрд. куб. м до турските терминали, благодарение на договора с „Боташ“. Той отбеляза и пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция и договорите за диверсификация на ядреното гориво. Това ставало със съгласие.

Президентът настоя за независимост и автономност на енергийната ни система.

Премиерът Гълъб Донев заяви, че стратегията е разработена от служебния кабинет, тъй като в условията на енергийна криза и изисквания за декарбонизация България няма план как да се развива енергетиката.

Енергийният министър Росен Христов обяви, че на въглищни централи ще се разчита до 2030 г. Дотогава експлоатацията им ще бъде ефективна, след това до 2038 г. ще се пристъпи към постепенното им извеждане. Той подчерта постигнатото съгласие между политическите сили за отварянето на плана за възстановяване и предоговаряне на ангажимента за спестяване на 40 на сто от емисиите.

Той подчерта, че износът на ток е 12 теравата, а приходите са 3 млрд. евро на година. Като недостигът на ток в региона ще продължи десетилетия. Христов заяви, че България е за целите на ЕС за зелена енергия, тя е сред държавите с най-сероизни спестявания.

Той предлага изграждането на 4 ядрени блока, разширение на ПАВЕЦ „Чаира“, две водни централи на Дунав, 7 гигавата слънчеви мощности и 2 гигавата вятърни. Записано е още изграждане на 1 гигават водородни мощности, както и подземни ПАВЕЦ, тъй съхранението на енергия е един от стълбовете в стратегията./24 часа