Радев отличи с орден „Мадарски конник“ посланика на Украйна в България Виталий Москаленко

0
10
Снимка: БТА

Москаленко припомни, че словото и писмеността в Украйна са български

Държавният глава награди посланика на Украйна Виталий Москаленко с орден „Мадарски конник“ първа степен на церемония в президентството. Отличието е за всеотдайната работа на посланик Москаленко в тежките условия на войната срещу Украйна, както и за неговите особено големи заслуги за задълбочаването и разширяването на двустранните отношения между България и Украйна, посочват от прессекретариата на държавния глава.

Той потвърди принципната и последователна подкрепа на страната ни за суверенитета, териториалната цялост и европейския път на Украйна.

Държавният глава отбеляза, че за 4-годишния си мандат Москаленко е работил всеотдайно и последователно за задълбочаване на двустранните отношения.

Москаленко посочи, че българо-украинските отношения се водят на първо място от словото. Той припомни, че словото и писмеността в Украйна са български и са дадени от Светите братя Кирил и Методий.

Той подчерта, че за Украйна е много важен фактът, че българския парламент е приел декларация, с която Гладомора в Украйна е признат за геноцид.

„Много признателни сме на България, че оказва подкрепа и помощ на нас, украинците, и в политически смисъл, и с предоставяне на подслон, както и военно-техническа помощ, която бива предоставена от страна на България за Украйна“, подчерта посланик Москаленко.

Той изрази надежда, че даването на военната помощ ще бъде продължено, защото постигането на мир зависи от това колко бързо Украйна ще спечели войната.

Москаленко изрази благодарност за високото отличие: „Възприемем този акт като още една подкрепа на украинския народ, който се бори за своята свобода“.