Радев съвсем скоро ще започне да напомня за латиноамериканските хроники

0
334
Румен Радев

В тях фаворизиран от външните сили диктатор дерибейства без оглед на никакви закони

Калина Андролова

Калина Андролова, фейсбук

Започне ли мачкане на медии, независимо от аргументите, властта става уродлива. Личен натиск и безцеремонност във всяка сфера на обществения живот във вид на властови контрол от един-единствен център, както и ограничаване на словото, разнообразието, свободата и пр.

Радев върви тежко към нездравословна концентрация на власт. Съвсем скоро ще започне да напомня за латиноамериканските хроники, в които фаворизиран от външните сили диктатор дерибейства без оглед на никакви закони. Със сигурност Радев ще присвои силовите структури в кроящото се правителство, вътрешното министерство и министерство на отбраната. Шефовете на служби и вторият ешелон вече са подменени.

Трудно ми е да предвидя дали на Кирил Петков и Асен ще им светне лампата, че им е нужна еманципация, или под зорката военна десница на Радев ще прокарат коридор с клапани за дишане от време на време. Да не стане така, че „демократите“ да изтърват „демокрацията“! И да я превърнат в узурпирана система с фасадни паметови бележки за свободата, която някога сме имали (макар да беше поизкривена, позацапана).

Властта сама по себе си клони към абсолютизиране. Ако няма кой да й пречи. Докато Радев хвърля трохи на четирите партии от бъдещата коалиция във вид на някое и друго безобидно министерство, ще се окопае в силовия коловоз и ще предприеме още опити за пренареждане на партийните вътрешности, до които има своеобразен политически достъп по силата на ситуацията… И БСП ще е мишена, и ДБ, и Слави…