Радев: В президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за изгонването на руските дипломати

0
59
Румен Радев Снимка: кадър

Няма решение по темата на Съвета по сигурност. Явно решенията в правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм, който е далеч от институционалния, коментира президентът

„В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС по темата за изгонването на руските дипломати от нашата страна”, обяви президентът Румен Радев след срещата на върха на НАТО в Мадрид.

„На съвета по сигурността в МС на 9 юни, на който е присъствал представител на президентската институция, тази тема не фигурира в предварително обявения дневен ред. Повдигната е за обсъждане, но по нея няма взето решение. Въпреки това, при завръщане на представителя обратно в президентството и споделяне на хода на протичане на срещата, е изпратено писмо до секретаря на Съвета по сигурността с въпрос за взетите решения. Отговорът е няма гласувано и прието решение на този съвет. Това ясно показва, че решенията в правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм, който е далеч от институционалния”, обясни още държавният глава.

Радев потвърди, че доклади на този съвет не са изнасяни, а обща информация. Държавният глава беше категоричен, че КСНС не може да отмени вече взето решение на правителството в оставка.

„Напомням, че органът, който контролира МС, е НС. Налага се да напомня, че макар в оставка, правителството носи отговорност за своите действия”.

Радев заяви, че не може да знае каква е причината ПП и БСП да не се явят на консултациите при него.

Разясни, че преди това има процедура на съгласуване по телефона за удобно време, като това е било направено за всички партии. После са били пратени и писма.

„Важно е партиите да се отнесат отговорно към мандатите, които ще им бъдат връчени. Вярвам, че потенциалът за съставяне на правителство в рамките на този парламент не е изчерпан. Ако отидем на избори, въпреки че зависи от това кога ще бъдат връчвани мандатите, не ги виждам преди 15 септември, защото не са целесъобразни”, обясни държавният глава.