След сигнал от ДАНС ЦИК се отказва от IT експертите, свързани с ДБ и ПП

0
6109
Снимки: БНТ

Вътрешният министър Демерджиев е предоставил списък от професори и доказани специалисти, които ще работят с машините

Стефан Ташев

ЦИК се отказва от IT експертите, които са работили досега с машините за вота на граждански договор, научи Breaking.bg. Това става след писмо от Държавна агенция „Национална сигурност“-ДАНС. В него агенцията предупреждава ЦИК, че участието на въпросните компютърни специалисти създава сериозен риск от компрометиране на изборния процес. Писмото е получено в ЦИК в понеделник вечерта – на 22 август.

Според запознати ДАНС са съобщили, че имат оперативна информация за работата на тези експерти, според която те могат да компрометират честността на вота.

На 16 август “Труд” публикува обширен материал със заглавие : “Машините си имат партия”, в който се съобщава, че IT-експерти, свързани с ПП и ДБ, назначава ЦИК, за да инсталират софтуера на машините за изборите. Източници на “Труд” от МВР съобщиха, че публикацията ни е предизвикала изключително внимание сред агенти на ДАНС, които са направили проучване на изнесените факти и на 22 август са изпратили писмо на ЦИК с констатации за рисковете, които би създало назначаването на зависимите от партийни интереси IT-експерти, които участват в генерирането на изходния ключ за машините, както и в параметрирането им – т. е. в инсталирането на демоверсия на електронна бюлетина. Любопитна подробност е, че за обучението на въпросните компютърни специалисти са платени 150 000 лв.

До 2019 г. за експерименталния машинен вот от комисията са ползвали трима професори – двама от Софийския университет и един от БАН. След това имало лобиране от членове на Министерския съвет и на хора от ЦИК да се вземат млади експерти и тихомълком били промушени хора, свързани главно с “Да, България” и инициативата “Правосъдие за всеки”.

Скандалът за партийните обвързаности на наетите по граждански договори от ЦИК нови компютърни специалисти гръмна миналата година, през лятото заради Атанас Шарков. Оказа се, че е бил съветник на Стефан Янев в качеството му на служебен премиер, а след това бе и в Инициативния комитет на Лозан Панов, който го издигна за кандидат-президент.

Шарков сам напусна ЦИК, но предложи един от фирмените си съдружници – Пламен Желязков (двамата са съдружници в “Омега мениджмънт” АД). Другите двама препоръчани по същата линия и взети по граждански договори да работят за ЦИК са Александър Кирков и Тодор Цолов. Цолов е имал договор и с друга държавна институция, а след изборите жена му Валентина е издигната от Бойко Рашков в служител на Дирекция “Вътрешна сигурност”. Същата е свързана с “Продължаваме промяната”.

С ЦИК граждански договор е имал и Александър Александров, който е управител в компанията “Таксистарс”, в която работи с Пламен Желязов. Александров е съдружник в друга фирма с брата на Атанас Шарков – Александър. Още един активен симпатизант на ДБ – Николай Цонев е бил в договорни отношения с ЦИК.

Запознати съобщиха, че след писмото на ДАНС и консултации вътрешният министър Иван Демерджиев, който отговаря пряко за вота на 2 октомври е предоставил на ЦИК списък с изтъкнати професори, учени от БАН и експерти, които комисията ще наеме за работа с машините на вота.