Красимир Ципов, представител на ГЕРБ в ЦИК: Добре е „Колорадският бръмбар на правото“ Христо Иванов да познава законите и да ги спазва

1
4036
радев
Красимир Ципов

Най-добрият юрист“, без ден трудов стаж, да прочете нормативните документи

Най-добрият юрист“, без ден трудов стаж като адвокат, магистрат или юрисконсулт, да прочете и действащите закони и нормативните документи, освен да чете регламента на ЕС, както и да види какъв е предмета на регулация в него, който личи още и в заглавието му.

ГЕРБ няма мнозинство в ЦИК, има едва четирима представители. За потвърждаването на решението на РИК-Стара Загора за отказ от регистриране на листата на ДБ гласуваха 13 членове на комисията, включително хората от ИТН, БСП и ИБГНИ, не само ГЕРБ и ДПС. Същото се отнася и за искането да се представи информация от РИК-овете има ли и други извършени регистрации на кандидатски листи, в които документите са подписани с електронен подпис. Това коментира пред Breaking.bg юристът Красимир Ципов, член на ЦИК от квотата на ГЕРБ по повод скандала с ДБ и персоналните нападки от днес на Христо Иванов. В пост в социалните мрежи Иванов обвинява Ципов, че по негова инициатива ЦИК е потвърдила решението на РИК-Стара Загора и е поискала проверка за останалите регистрации на ДБ в РИК в страната.

Установиха се още 11 РИК, в които е имало същия проблем при регистрация, но в повечето от тях упълномощения представител на ДБ е заверил собственоръчно подписаните с електронен подпис документи. Как всички останали 26 партии и коалиции, които са регистрирали кандидатските си листи за изборите, не са имали проблеми, а само ДБ има?

Не е лошо „Колорадският бръмбар“ на правото Христо Иванов, „най-големият радетел за върховенството на закона“ да познава нормативните документи и законите и да ги спазва. Като например Законът за електронния документ и електронните удостоверителни услуги.

Но, Иванов, който подтичваше около Румяна Бъчварова и се умилкваше на Бойко Борисов, за да остане министър във втория му кабинет, явно не ги познава, коментира Ципов. Целта да се поиска информация от РИК-овете не е била “ да се спре служебно” някой да участва в изборите, а да се обърне внимание на РИК-овете да спазват Изборния кодекс и решението на ЦИК за регисрацията на кандидатите в изборите за НС.

Регламентът на ЕС №910-2014 година относно електронната идентификация и удоостоверителните услуги при електронни трансакции на вътрешния пазар, на който се позовава Христо Иванов касае отношенията между частно-правни субекти, а не между публично- правни субекти, участници в изборния процес, коментираха юристи. Още повече че ДБ инициираха промени в Изборния кодекс в 45 НС, с които вече в подписките за подкрепа на партиите и коалициите за участие в избори може да се подписват гражданите с електронен подпис, но не направиха промяна в текстовете за регистрацията на кандидатите.