Радев връчи наградите „Учител на годината“

0
39
Президентът връчи наградите на спечелилите конкурса в направление „Природо-математическо“ Антоанета Димитрова, Милена Коцева и Петя Желева Снимка: Новини.бг

Въпреки тежките времена в по-далечното минало на унизително плащане и сриване на престижа на професията, вие не абдикирахте от вашата мисия, каза президентът

Президентът Румен Радев участва в тържественото връчване на наградите на 27-ия Национален конкурс „Учител на годината“, организиран от Синдиката на българските учители.

„За мен е чест да бъда сред вас – нашите учители, хората, от които започва България. Водещите теми днес в големия обществен и политически дебат са ценностите, националните цели и идеали, гарантирането на националния суверенитет, просперитета на нацията, благосъстоянието на всеки гражданин. Години наред търсим ключа към тези важни теми, но рядко стигаме до същността, началото“, заяви президентът.

„Можем ли да говорим за национално единение, ако няма какво да обединява нашите деца от ранна възраст, от ученическия чин? Дали имаме високо подготвени учители и компетентни педагози?“, запита той.

Радев се обърна към по-възрастните учители: „Въпреки тежките времена в по-далечното минало на унизително плащане и сриване на престижа на професията, вие не абдикирахте от вашата мисия.“

„Към младите учители – поздравления за важния избор, който сте направили. Бъдете горди, че сте в челните редици на изграждането на модерна европейска държава“, допълни още той.

Президентът връчи наградите на спечелилите конкурса в направление „Природо-математическо“ Антоанета Димитрова, Милена Коцева и Петя Желева.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева заяви: „Изключително съм доволна и щастлива, че 27 години, в присъствието на толкова много значими личности, министри, минали през МОН от 90-та година до днешна дата, в присъствието на толкова много научни преподаватели от университетите и в присъствието на най-добрите учители в България, днес отново ще покажем на обществото българският учител, какви учители и ученици има в страната, как пазим културата, обичаи и памет. Без българския учител дали може да се развива едно общество? Развитието на страната е минало през просвещението и просветителите.“

Прочетен бе и поздравителен адрес от служебния министър-председател Димитър Главчев, както и от образователния министър Галин Цоков.