Рашков се крие от прокуратурата

1
102
Бойко Рашков Снимка: БТВ

Може да го заведат на разпит с полиция

Бойко Рашков отказва да се яви на разпит във връзка с преписка за лотовете на автомагистрала „Хемус“, съобщиха от държавното обвинение. Като припомниха, че е възможно дори да се прибегне до принудително довеждане, което се извършва от полицаи.

Ето и цялото съобщение на прокуратурата:

„СГП извърши действия по призоваването на г-н Бойко Рашков съгласно установения в закона ред, за да даде сведение относно това каква информация му е известна за движението, местонахождението и ползването на паричните средства, кога и по какъв начин същата му е станала известна с оглед нейната проверка, както и относно всички други обстоятелства, които евентуално са му известни и които могат да имат значение по отделени материали от делото „Хемус“ относно договарянето и изграждането на лотове 7, 8 и 9 на автомагистрала „Хемус“. Това е единственият начин, според българските закони, известните на г-н Рашков факти да бъдат предоставени на компетентните държавни власти, за да се постигне правилно прилагане на закона.

На 02.12.2022 г. призовкар при СГП направи опит да връчи призовка на г-н Рашков, но последният е отказал категорично да получи призовката.

СГП напомня, че явяването на г-н Рашков пред прокурора и даването на сведения е негово законово задължение, каквото има и всеки друг български гражданин, съгласно Конституцията и законите на страната, че всеки български гражданин е длъжен да съдейства за разкриване на обективната истина, че е длъжен да се яви, когато бъде призован и да изложи всичко, което му е известно, съгласно следните разпоредби:

Съгласно чл. 58, ал. 1 от Конституцията на Република България (КРБ), всеки български гражданин е длъжен да спазва и изпълнява Конституцията и законите.
Член 145, ал. 1, т. 4 от ЗСВ гласи, че: „При изпълнение на предвидените в закона функции прокурорът може: …4. да призовава граждани или упълномощени представители на юридически лица, като при неявяването им без уважителни причини може да разпореди принудително довеждане;“

Според чл. 145, ал. 3 от ЗСВ: „Разпорежданията на прокурора, издадени в съответствие с неговата компетентност и закона, са задължителни за държавните органи, длъжностните лица, юридическите лица и гражданите.“

А чл. 405, ал. 1 от ЗСВ установява, че „Който не изпълни разпореждане на съдия, прокурор, следовател, държавен съдебен изпълнител или съдия по вписванията, дадено по съответния ред въз основа на този закон, се наказва с глоба от 50 до 2000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.“

Чл. 205, ал. 1 от НПК: „Когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, гражданите са обществено задължени да уведомят незабавно орган на досъдебното производство или друг държавен орган.“;

СГП призовава политиците да спазват установения законов ред в Република България.

СГП ще предприеме всички законови мерки, за да призове г-н Рашков и при неизпълнение на прокуроските разпореждания, ще бъдат наложени санкциите, предвидени в закона.