Расте песимизмът на българина, очаква висока инфлация и по-голяма безработица

0
34
Снимка: архив

Това показва изследване на НСИ

Увеличава се песимизмът в оценките и очакванията на потребителите през април в сравнение с януари показва изследване на Националния статистически институт.

Мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията за следващите дванадесет месеца, са по-песимистични спрямо предходното наблюдение, в резултат на което балансовите показатели намаляват съответно с 11,8 и 15 пункта. По-негативни в сравнение с януари са и оценките и очакванията им относно промените във финансовото състояние на техните домакинства.

Общият показател на доверие на потребителите намалява с 4,9 пункта спрямо равнището си отпреди три месеца, което се дължи на пониженото доверие сред населението както в селата, така и в градовете – съответно с 5,7 и 4,6 пункта.

Потребителите продължават да считат, че през последните дванадесет месеца има покачване на потребителските цени. Същевременно и инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца се засилват (повишение на балансовия показател с 4,9 пункта).

По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца прогнозите се изместват към по-умерените мнения, в резултат на което балансовият показател се понижава с 5,4 пункта.

Настоящата икономическа ситуация в страната продължава да се оценява от по-голямата част от потребителите като неблагоприятна за спестяване.

Негативна е и нагласата им по отношение на извършването на разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба, за покупка или построяване на жилище (вила) и за подобрения в дома през следващите дванадесет месеца.