Разбиха банда за източване на ДДС чрез фиктивни продажби на трюфели

0
262
измами
Бандата източи 12 млн. ДДС.

За шест месеца „кухите“ фирми направили оборот от 50 млн. лева, за които дължимият ДДС е 12 млн. лева

При съвместна акция на Окръжна прокуратура – Пазарджик и Главна дирекция „Национална полиция“ в Пазарджик бе разкрита организирана престъпна група, точила от държавата милиони чрез фиктивна търговия с трюфели и неправомерно възстановяване на данък върху добавената стойност (ДДС). Това съобщиха на съвместен брифинг в Пловдив Албена Кузманова, окръжен прокурор на Пазарджик, Румен Попов, заместник апелативен прокурор на Пловдив, и Живко Пенев, заместник окръжен прокурор на Пазарджик.

За шест месеца „кухите“ фирми направили оборот от 50 млн. лева, за които дължимият ДДС е 12 млн. лева. Основната дейност на групата е извършване на престъпления против данъчната и осигурителната система. Това съобщава „Дарик“.

Първоначално на 5 декември са задържани пет лица, иззети са множество счетоводни, транспортни и търговски документи, печати, електронни подписи и други. Към наказателна отговорност за участие в престъпна група са привлечени двама души, които са с постоянна мярка „задържане под стража“. Те са задържани след теглене на банков превод от 380 хил. лева от банка в Пазарджик. Обявени са за издирване множество лица.

Ръководителят на групата е 47-годишен мъж от Пазарджик, собственик на заложна къща в града. Той е със задълбочени познания в областта на създаването на финансовия документооборот, коментира наблюдаващият прокурор Живко Пенев. Мъжът е неосъждан, но с криминални регистрации.

Престъпното сдружение е функционирало от началото на 2020 г. до момента, като е използвало търговски дружества с така наречения профил на липсващ търговец и буфер, чрез който по документирана и симулирана търговия с гъби, формирали данъчен кредит и неправомерно възстановявали ДДС от държавния бюджет в особено големи размери, посочи Кузманова. Парите се трансформирали в луксозни автомобили, имоти и други движими и недвижими вещи. Фирмите на престъпната група доставяли фиктивна стока към дружества в Пловдив, Пазарджик, Смолян, Благоевград.

По документи 63-ма души фиктивно берели диворастящи гъби. Разпитаните като свидетели берачи на горски гъби посочили, че не ги разпознавали по вид. Разпитани са над 50 лица. На т.нар. служители не са заплащани дължимите осигурителни вноски. Наемали се фиктивно бази, автомобили.

„Апелираме към всички, защото има данни, че групата се занимава и с други тежки криминални престъпления, да не се страхуват, защото ръководителят вече е в ареста“, каза Румен Попов. По думите му хората са били заплашвани, че ще бъдат запалвани и убивани. Според Попов без протекция не е било възможно групата да функционира. Той апелира към народните представители да направят корекция в Наказателно-процесуалния кодекс за използването на специални разузнавателни средства при член 255 , касаещ данъчните престъпления.