Борисов: Сваляме ДДС за хотелите, ресторантите и книгите. Горанов е против, но решението е политическо

0
100
Снимка: Правителствена информационна служба

Тези хора бяха лишени от възможността да работят, затова имат нужда от временна помощ, каза премиерът

Премиерът Бойко Борисов обяви след заседание с коалиционните партньори, че ДДС за хотелите, ресторантите и книгите ще бъде намален на 9%. Утре предстои да се реши откога ще влезе в сила.

Финансовият министър Владислав Горанов е бил против това намаление, както и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Двамата не се явиха и на пресконференцията на Борисов и коалиционните партньори в Народното събрание.

„Категорично против е, политическо е решението, имахме досега председателски съвет“, заяви Борисов по адрес на Горанов. „И Менда е против, счита, че това е груба грешка“, добави той.  „Имам пълно доверие на Горанов, но той не ми е началник, аз съм му началник, на когото не му харесва, да си подаде оставката и да продължава напред. Партията е важна, защото тя се явява на избори“, каза Борисов.

„Даже Валери Симеонов ме ожали преди малко. Вика – аз мислех, че удряш по масата и вземаш решения“, разкри премиерът, а лидерът на НФСБ потвърди, че е бил изненадан от отпора на решението на управляващата коалиция ресторантьори и хотелиери да получат намаление на ДДС-то на 9%.

„Това е мярка за подкрепа, мярка в условията на коронавирус“, поясни Борисов. А Валери Симеонов уточни, че това е временна мярка. Ако се види, че събираемостта не е по-голяма и не излизат всички на светло, тя ще бъде прекратена.

„Когато цял бранш си го поставил под натиск, сметката ще я направим наесен“, коментира Борисов. „Аз считам, че това е един шанс за осветляване на бранша, да започват да плащат заплатите и осигуровките към тях на цената и на стойността, която са. Затова не могат да проработят мерките е 60 на 40″, каза премиерът Бойко Борисов.

„Браншът счита, че това ще донесе повече приходи в бюджета. Моите колеги считат, че ще понесем загуби в приходната част над 150 млн. лв. Да видим кой ще бъде прав. Истината е, че със заповед на министъра работата на този бранш е забранена и сега на части се отварят тераси или даваме им предписания, разстояния, събиране на хора. Това е месеци наред. Не виждам скоро това да се промени, защото държавите, които си позволиха това да го направят, вече берат горчиви плодове. Имам предвид, които подцениха пандемията“, заяви още Борисов.

„От 1 месец го обсъждаме това и докато го коментираме втори месец, един бранш е ударен. Тези хора бяха лишени от възможността да работят със заповед на министъра на здравеопазването. Затова те имат нужда от временна помощ, това е временна мярка за най-пострадалия бранш. Ако не се изсветли, ще я махнем“, заяви и Валери Симеонов.

Освен това ще бъде предложено „ДДС за книгите и свързаните с духовната храна дейности също да бъдат с 9% данък“. „Обмисляме го от много време, чакахме и ние подходящ момент, сега имаме прецедент с хотелите да го вкараме и за книгите“, призна Борисов. По-ниската ставка за книгите ще е за постоянно.