Рекорден скок на цената на тока за бизнеса, прогнозите са лоши

0
96
ток
Снимка: архив

Навремето, когато имаше пикови цени от 200 лева, правихме протести. Сега отиваме на 250 лв., вече не е за протести, трябва да правим революция, казва собственик на индустриален парк

Към 20 септември цената на тока в България за бизнеса е 150 евро за мегаватчас. Увеличението стига към 300% и продължава да лети в небесата. Индустрията сигнализира, че е пред колапс, а фирмите – на ръба, съобщава БТВ.

Павлин Найденов е собственик на малък индустриален парк в София, наемодател на различни бизнеси. Според него за площите, които управлява, са положени всички възможни мерки за енергийна ефективност.

„Обаче въпреки това сметките ни са главоломни. От четири години фирмата ни е на борсата. Стигаме до момент, в който 2018 г., 2019 г. и 2020 г. средната ни борсова цена е около 100 лева. Сега изведнъж тези два месеца юли и август борсовите цени стигнаха 240-250 лева“, добави той.

Само за няколко дни цената на тока на борсата мина 300 лева.

„Навремето, когато имаше пикови цени 200 лева, правихме протести. Сега отиваме на 250 лв., вече не е за протести, трябва да правим революция, защото не може, не се оцелява“, заяви Найденов.

Според министъра на енергетиката Андрей Живков цените на индустриалния ток летят в небесата от фактори, които не зависят от нашата страна, а от политиката на Европа.

„Забелязваме тази тенденция, която е европейска и я наблюдаваме с притеснение. Причините са цял комплект, като започнем от цените на въглеродните емисии, които последните няколко месеца скочиха много осезаемо. Към момента са на нива от 60-63 евро. Това без съмнение оказва влияние на електроенергията“, обясни той.

Според Живков друга причина са високите цени на природния газ, който също бележи рекордни нива.

„Когато един партньор му се обадиш и му кажеш, че се налага да му вдигнеш с 20% цената нагоре, той ни забравя. Турция е на две крачки от нас и продава по-евтино, на същото качество“, каза Найденов.

Живков заяви, че прогнозите не са оптимистични.

„Като се облягаме на цените на фючърсите на унгарската борса „Хупекс“, ценовите нива за последните три месеца на тази година и за следващата са доста сериозни, но аз се надявам в най-скоро да финализираме мерките, които обсъждаме с бизнеса, за да може да тушираме ефекта от тези нива“, поясни той.

Министърът на енергетиката заяви пред БТВ, че през настоящата седмица ще има срещи с бизнеса, на които да се вземе решение за подпомагане на предприятията заради скъпия ток. Надежди за поевтиняване в следващите месеци няма. Според предприемача Найденов бизнесът в България е на ръба и ако цената на тока не падне, ще последват масови фалити.