Ресторантьори затварят „Орлов мост“ и други булеварди в страната

0
96
Протестиращи ресторантьори в Пловдив. Снимка: архив

Протестират срещу затварянето на заведенията и искат оставката на Кацаров

Ресторантьорите започнаха блокадата на „Орлов мост“ в София срещу затварянето на заведенията, след като страната ни влезе в оранжевата зона. Протестът започна в 16:00 и ще продължи точно два часа. От 16.00 часа в Бургас ще бъдат затворени за движение булевардите „Транспортна, „Стефан Стамболов“ и улица „Професор Яким Якимов“, предаде Нова телевизия.

„Относно евентуално решение в заведенията да влизат само ваксинирани, може да го приемем, ако важи за всички. Тоест неваксинирани да не влизат в градския транспорт, да не ходят на работа, да не могат да влизат в магазина“, каза Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България по-рано през деня.

„Колко дълго ще продължат действията ни зависи от реакцията през следващите дни на здравните власти и от това дали президентът ще вземе някакво отношение към министър Стойчо Кацаров. Не сме готови повече да затваряме и да се ограничаваме. Когато държавата е абдикирала от своето задължение – да мотивира хората да се ваксинират, няма как да се прехвърли всичко това на бизнеса. Когато ни затваряха преди, нямаше лек, нямаше ваксина. Сега такава е налична, а след като държавата не се е справила да мотивира населението да се ваксинира, защо трябва да се ограничават отново бизнеси? Не можем да работим на 30% капацитет със 100% разходи – това е математически невъзможно, абсолютен фалит на бизнеси. Какво става със служителите и бизнесите като цяло? Няма накъде да се отстъпва“, коментира и председателят на СЗБ Ричард Алибегов. От СЗБ настояват за оставката на здравния министър д-р Стойчо Кацаров.

В Бургас митингът се провежда между 16:00 и 20:00 часа, като приблизителният брой участници ще е между 1000 и 6000 души, според организаторите. От общината заявиха, че са възможни евентуални проблеми в пътния трафик в посочения период.

Протест има и Пловдив, където също биха се въвели мерки заради разпространението на коронавирусът у нас. В града по тепетата ресторантьорите блокират кръстовището на Чифте баня. Те го затварят за два часа в час пик. Докато се събираха по бул. „Цар Борис Трети Обединител“ и „Шести септември“, протестиращите удряха с черпаци и тави.

Собственици и служители на заведения твърдят, че предвидените в плана действия за ограничаване на заразата ги подлагат на тормоз. При наличието на безплатни ваксини да затваряш е недопустимо. Не може ние да сме затворени, а всички други обекти да работят“, казват протестиращите и настояват служебното правителство да прегледа плана за действие при пандемията и да направи корекции в него.