Росен Христов: Кабинетът на Кирил Петков не е спирал преговорите с „Газпром“, платена е колосална сума за адвокати

0
315
Росен Христов Снимка: БНТ

Имаме газ до септември, ще намерим и до края на годината, уверява министърът

На дневен ред стоят всички възможни източници за доставки на газ, включително и „Газпром“, но той е последният вариант. Това заяви пред БНТ енергийният министър Росен Христов.

„Още не сме започнали да търсим контакт с тях, защото гледаме да изчерпим всички възможни варианти. Това е последен вариант, но не сме ги изхвърлили от листа с опции“, каза той.

Той коментира протестите срещу подновяване на преговорите с „Газпром“. Министърът заяви, че няма да се подпише под декларацията, която недоволните искат.

„България е демократична страна и всеки има право да изказва мнение и да протестира, което е много хубаво. Лошото е, когато тези теми се използват за политически цели – колкото хора протестират на площада, десетки пъти повече ме питат как ще си отопляват жилищата училищата, болниците, страната.

Лесно е, когато човек получава заплата на ниво София, да каже, че не му е проблем да плати по-скъп газ, по-скъп хляб. Когато заплатата в страната е неколкостотин лева и по-голямата част отива за плащане на битови сметки, не е толкова лесно човек да каже „не ме интересува цената“, обясни министърът.

Христов каза, че кабинетът на Кирил Петков „не е спирал да си говори с „Газпром“ и коментира, че има преписка, според която са „водени преговори, отправяни са писма и е платена колосална сума за адвокатски консултации, които да поддържат тези преговори“.

„Обсъждани са условията на плащания, условията на доставка. Те пътуваха до Брюксел, обсъждаха общата политика на ЕС по повод „Газпром“ – могат ли да се открият сметки в рубли или не, каква е общата политика. Преговорите са спрени на една точка, където „Газпром“ не се съгласява на някакви искания и от наша страна не е имало алтернативно предложение.

Министърът отново каза, че Европа не е спряла да купува газ от „Газпром“, а България продължава да купува руски газ чрез посредници.

По думите на Росен Христов имаме газ до септември, има откъде да намерим и до края на годината.

„Проблемът не е толкова в количествата, колкото в цената. Ако ние обявим, че плащаме 5 пъти по-висока цена, ще имаме газ колкото си искаме, оферти има много. Проблемът е в доставката. Повечето оферти са за LNG, за които няма слотове. Има слотове на местни компании, но цената им е такава, че не ни устройва“.

Вариант да минем изцяло на ток няма, заяви министър Христов.