Росен Христов: Споразумението с „Боташ“ не е за доставка на газ, а за резервиране на терминали

0
52
Росен Христов

Електроцентралите няма да бъдат затворени, докато управлявам. Ще направя всичко възможно условията да бъдат предоговорени, увери министърът

Споразумението между „Булгаргаз“ и „Боташ“ не е за доставка на газ, а изцяло за резервиране на капацитет от терминали и газопреносна мрежа. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов пред журналисти в кулоарите на парламента.

По думите му газът, който ще разтоварваме в Турция, е този, който бихме разтоварвали в Гърция, ако имахме осигурени по-големи обеми на терминалите там.

„Не доставяме нито руски, нито какъвто и да е друг газ чрез този договор. Той е изцяло за резервиране на капацитета на терминали и газопреносна мрежа. От самото начало по времето на нашето ръководство „Булгаргаз“ започна да купува газ изключително съобразно Закона за енергетиката чрез конкурентни процедури. Това е изключително в национален интерес и недостиг на газ няма“, увери Христов.

Той подчерта, че в търговете има изрично условие да не участват руски компании и газът да е с гарантиран неруски произход. „Имайки инфраструктурата за доставка, ние получаваме една изключително изгодна позиция за преговори с доставчиците“, посочи министърът.

„Недостиг на газ няма, има недостиг на инфраструктура“, увери Росен Христов.

„Електроцентралите няма да бъдат затворени, докато управлявам. Ще направя всичко възможно условията да бъдат предоговорени“, заяви още служебният енергиен министър.