Росен Плевнелиев: „Възраждане“ и ИТН са аватарите на Румен Радев

0
266
президент
Росен Плевнелиев

Да не забравяме как те се кълнат във вечна вярност на прословутия президент, който се бори за абсолютната власт и не се спира пред нищо, коментира той

„Депутатите от „Възраждане“ и „Има такъв народ“ са аватарите на Румен Радев в парламента.” Това каза пред БТВ Росен Плевнелиев, президент на България (22 януари 2012 – 22 януари 2017), по повод случващото се в Народното събрание през последните дни заради промените в конституцията.

По думите на Плевнелиев има „много пропаганда и малко смисъл“ в действията както на президента, така и на „неговите аватари“ в Народното събрание.

„Нека да не забравяме как те се кълнат във вечна вярност на прословутия президент, който се бори за абсолютната власт и не се спира пред нищо. С високо вдигнат юмрук той обслужи една определена част от обществото и погази другата“, коментира Плевнелиев, допълвайки, че и към днешна дата Румен Радев нарушава конституцията.

„Толкова мъчно се родиха тези промени в Конституцията, толкова бяха желани. Толкова много битки, високо вдигнати юмруци, противопоставяне. Като че ли наученият урок ни води до тях“, каза още той.

Според него две много големи теми са довели до тези промени. Едната от тях е главният прокурор и неговата абсолютна власт.

„Трябваше да се намери демократичен начин главният прокурор да стане отчетен, а не просто човек с абсолютна власт“, коментира Плевнелиев.

Втората голяма тема за него е служебното правителство.

„Как е възможно един президент да връчи мандат – в случая на акад. Денков, и да му каже: „Вие не трябва да правите правителство“. Това е висш акт не само на неразбиране на Конституцията, но и взривяване на нейните устои“, на мнение е Росен Плевнелиев.

Той заяви, че ще се радва тази толкова проблемна некоалиция да постигне членството на България в Шенген и еврозоната.