Росен Желязков: Минеков се е объркал, не е компетентен за офисите на ГЕРБ, само областният управител и МС

0
206
Росен Желязков

Няма основания за прекратяване на договора, твърди депутатът от ГЕРБ

„Административната сграда на НДК е сграда частна държавна собственост от 2010 г., същата се управлява от областния управител. Тя не принадлежи към капитала на търговското дружество „НДК“, респективно няма никакво отношение с принципал министъра на културата“, уточни Желязков в кулоарите на парламента.

По думите му ПП ГЕРБ като парламентарно представена партия с парламентарна група по смисъла на Закона за политическите партии има право за това централното й ръководство да получи от държавата чрез областния управител след решение на МС офиси за своята дейност.

„Така в началото на тази година след решение на МС със заповед на областния управител и договор за учредяване на правото на ползване 16-и и 17 етаж се ползват за срок от 10 години от ПП ГЕРБ. Този договор е вписан в Агенция по вписванията в имотния регистър и фактическият състав е осъществен“, категоричен е народният представител от ГЕРБ.

Той отбеляза и основанията за прекратяване на такъв договор. Те са изрични и само при настъпването им може да бъде прекратен такъв договор за вещно право на ползване. Основанията са неплащане на експлоатационни разходи, преотдаване на трети лица, извършване на търговска или стопанска дейност, както и загубата на качеството парламентарно представена партия с парламентарна група.

„Нито едно от тези основания не са налице, за да може който и да е да прави внушения, че предстои или се кани да предприеме действия за освобождаване на помещения, предоставени на политическите партии по реда на закона“, изтъкна Желязков. Според него няма как в петък в офисите на ГЕРБ да дойде полиция, освен да посети на добра воля, на гости след предварителна покана за такава среща.

„Единственият компетентен при предпоставките, за които говорих, е областният управител или решение на МС“, увери Желязков. Той изрази изненадата си, че при тези обстоятелства министър Минеков има такава фиксация по темата.