Рухна опорката, че Брюксел не дава пари заради главния прокурор

0
1482
Иван Гешев Снимка: 24 часа

Фон дер Лайен подмина въпроса

Tribune.bg

Планът за възстановяване буксува, защото у нас няма съдебна реформа.

Планът за възстановяване не се подписва заради главния прокурор Иван Гешев.

Планът за възстановяване все още се бави, защото няма реформа в КПКОНПИ.

Тези опорки и още други подобни ни бяха внушавани месеци наред от Кирил Петков и правителството му. От сутрин до вечер медиите разпространяваха опорките на четворната коалиция, че едва ли не Иван Гешев е единствената преграда пред това Планът за възстановяване да не бъде подписан от Европейската комисия.

Днес всички тези опорки на Кирил Петков и присъдружните му рухнаха с пълна сила. Планът за възстановяване получи зелена светлина и стана пределно ясно, че никъде не е имало условие за премахването на главния прокурор Иван Гешев, най-малко пък да се закрива спецправосъдието.

Днес Урсула фон дер Лайен въобще не пожела да коментира подобни въпроси. Единственото, което заявиq е, че за да има реформи всяка една сфера трябва да бъде проверявана и отчетна, без значение за коя става въпрос.

Председателят на Европейската комисия въобще не коментира и въпроса за спецправосъдието и дали това по някакъв начин е обвързано с Плана за възстановяване. Това е ясен знак, че ЕС никога не е имала подобни искания от нас.

Стана ясно още, че ЕС и ЕК никога не са искали от нас смяна на главния прокурор.

Стана пределно ясно, че главният прокурор Иван Гешев не е никаква преграда m,eo това страната ни да получи милиардите от Европа. Единственото условие за това Планcj за възстановяване да бъде подписан е реформа в част енергетика и закриване на Маришкия басейн. Именно днес Урсула фон дер Лайен потвърди и новината, че във въпросния документ страната ни е поела като ангажимент до 2025 да закрие въглищните централи и да се премине към зелена енергия.

Само с няколко изречения днес Урсула фон дер Лайен не само разби опорките срещу Иван Гешев и спецправосъдието, но даде ясно да се разбере, че правителството на Петков е поело ангажимент да затваря въглищните централи.

Това е било условието за подписване и Четворната коалиция се е съгласила с това, колкото и Петков да ни убеждава, че е спасил Марица-изток и въглищните централи.

Всъщност не е спасил нищо и парите от Европа ще спрат само след няколко години, ако страната ни не ги закрие. Това със сигурност няма нищо общо със съдебната реформа, каквато у нас не се извършва от години, а само се говори за отчетност на главен прокурор, каквато има и днес. Иван Гешев само за последната година е изслушван поне 10 пъти, давал е пълна яснота за работата на прокуратурата и неговата дейност. Механизмът върху България беше свален именно благодарение на добрата работа на спецправосъдието у нас. Именно затова и Урсула фон дер Лайен не заяви, че има условие от страна на ЕК или ЕС те да бъдат закрити.

Неистините, изречени от Кирил Петков и присъдружните му по отношение на главния прокурор и спецправосъдието, продължават да се трупат, а списъкът става все по-дълъг. Трябваше у нас да дойде Урсула фон дер Лайен, за да разбие опорките на правителството, както го направиха от Американското посолство за меморандума с „Gemcorp“.