Румен Христов: Текстът за съгласуване не е коалиционно споразумение, защото не сме коалиция

0
43
Румен Христов Кадър: БТВ

Било механизъм, по който да урегулираме взаимоотношенията между тези, които подкрепяме кабинета и самия кабинет

„Този текст не е коалиционно споразумение, защото ние не сме коалиция. Това е един механизъм, по който да урегулираме взаимоотношенията между тези, които подкрепяме кабинета и самия кабинет. Чух, че никой няма право да се намесва в работата на Министерския съвет и работата на министрите и нека подчертая, че министрите са политически фигури, защото изпълняват политиките на мнозинството. Когато едно мнозинство застава със своята парламентарна група, в случая – ГЕРБ/СДС и носи отговорност за това управление, сигурно ще има право на парламентарен контрол. Това заяви Румен Христов, лидер на СДС, пред NOVA NEWS малко след като премиерът Денков обяви, че е изпратен текст за съгласуване на коалиционно споразумение.

По същия начин бих коментирал и търсенето на механизъм за важните назначения в изпълнителната власт – да знаем защо на този пост се избира този, а не някой друг кандидат.

„Земеделският министър Кирил Вътев се намира в много деликатна ситуация, но трябваше да се намери баланс между производители,  преработватели и потребители”, обясни Христов.

Относно предстоящия протест от българските зърнопроизводители, той каза: „Те са много мощна структура, даваме си сметка, че недоволството ще бъде голямо. Разполагат с техника, която може да блокира всеки пътен участък, граница и т.н., но тази техника беше закупена с помощ от ЕС – 50% за всеки комбайн, сеялка, пръскачка и т.н. Сега, когато трябва да проявим солидарност с ЕС и с Украйна, не бива да забравяме какво получи отрасълът, за да имаме това зърнопроизводство”.

 

Запитан има ли риск от сваляне на кабинета заради недоволството на зърнопроизводителите, той обясни, че винаги има риск, но трябва да има диалог. „Други отрасли и други производители губят от украинския внос и за тях няма субсидии”, каза Румен Христов.