Румен Радев чака решение на НС, след това връчва втория мандат

0
46
президент
Снимка: архив

Народното събрание следва да постанови акт по указа на президента, съдържащ предложение за избор на министър-председател и последвалото заявление за отказ от кандидата

Народното събрание следва да постанови акт по указа на президента, съдържащ предложение за избор на министър-председател и последвалото заявление за отказ от кандидата. Това коментираха за БНР от прессекретариата на държавния глава Румен Радев.

Едва когато Народното събрание се произнесе, президентът може да продължи конституционната процедура чрез връчване на втория мандат за съставяне на правителство в настоящия парламент.

Втората папка с проучвателен мандат се връчва на предложен за министър-председател от втората по големина парламентарна група – тази на коалицията ПП-ДБ.

Малко след 9 часа днес Мария Габриел подаде заявление в парламента, с което официално отказа да бъде премиер и ГЕРБ да състави кабинет. Очаква се изявление от ПП-ДБ днес, но все още не е ясно кога.

Като снощи премиерът в оставка Николай Денков призова  ГЕРБ-СДС да изпълни уговорката отпреди 9 месеца за ротация в кабинета и да продължи управлението за още 9 месеца без промени в кабинета, с премиер Мария Габриел до влизане в Шенгенското пространство и еврозоната.