Атлантическият съвет: Военният купон с Румен Радев бе пир по време на чума!

0
788
Снимка: фейсбук

Как висшият команден състав на въоръжените сили ритуално изложи себе си на риск от заразяване със смъртоносния COVID-19

Атлантическият съвет в България пусна отворен писмо по повод безотговорния пищен коктейл в резиденция „Лозенец“ на висшето военно и политическо ръководство на страната, заедно с президента Румен Радев, довел до разболяване на командващия ВВС и шефа на авиобазата в Графигнатиево, които са в тежко състояние във ВМА.

След това Радев скри за контактите си с офицери с положителни проби, но бе разкрит и изгонен от Естония. Ето позицията на атлантиците :

В петък, 16 октомври 2020 г., българските Военновъздушни сили посрещнаха своя празник. Отбелязани бяха 108 години от първия боен полет на българската военна авиация. Това е и първият боен полет в Европа!

Повод за гордост и за отдаване на почит пред паметта на българските летци, загинали във военно и в мирно време!

Събран на едно място беше целият военен елит, заедно със стратегическото ръководство на отбраната и въоръжените сили на Република България.

Вечерта празникът продължи с богат коктейл в резиденция „Лозенец“, на който според медийни публикации е присъствал също и президентът и по конституция върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

Дотук няма нищо невиждано до момента. Всичко изглежда по традиция нормално, но с едно много важно изключение – контекстът! Именно в момент на пандемия от смъртоносен вирус и в условията на все повече заразени и за съжаление починали, политическото и военното ръководство на националната ни отбрана се събира на вечерен коктейл в резиденция „Лозенец“, независимо от върлуващата в цялата държава зараза.

Това е безотговорно поведение и явна демонстрация на пренебрежение към степента на опасност, демонстрирани пред цялото общество именно от тези, на които е поверена българската отбрана – главен носещ стълб на националната ни сигурност.

Хората, на които сме поверили да ръководят защитата на суверенитета и териториалната цялост на страната предприемат една твърде рискована и неоправдана от гледна точка на необходимостта в конкретния контекст стъпка – събрали са се, за да вдигнат тост за празника на българската военна авиация, а също и по случай това, че Румен Радев е удостоил военнослужещи с висше офицерско звание.

Не трябва да отричаме правото на българските офицери да отбележат тържествено военен празник и в този случай своето повишение. Въпросът е точно сега ли беше моментът за вдигане на наздравици? Не можеше ли да бъдат отложени или пък, в краен случай, при ограничен кръг от присъстващи и след направени PCR тестове, това да стане изцяло на открито, а не в озарените от блясък салони на резиденцията?

Днес от български медии научаваме неприятната новина, че генерали, присъствали на коктейла, са постъпили в болница. Пожелаваме им бързо и пълно възстановяване! И да се завърнат скоро здрави при семействата си!

Пожелаваме и на всички останали, присъствали на бляскавото събитие в петък вечерта, да не са се заразили, или ако има още заразени – бързо и пълно възстановяване!

Въпросът е защо именно тези, които трябва да ни защитават, така безотговорно са изложили себе си и близките си на неоправдан риск?

Тук въпросът не е само до личната сигурност на гостите на събитието и техните контактни лица. Става дума за хора, на които са поверени високоотговорни длъжности. На тях разчита цялото общество за своята сигурност. Тяхната липса на работните им места ще се отрази на отбраната на страната. На тези нива на командване и управление на въоръжените сили те не са така лесно заменяеми.

Затова имено те трябва да бъдат отговорни, защото на тях много е дадено, но и много се очаква. Включително и да преценяват рисковете. Защото дългът на висшите офицери е да дават също и личен пример за отговорност! При това не само на бойното поле, но и в нормалните човешки взаимоотношения.

Това е морален императив за тях!

Освен висши военни, на празника в резиденцията са присъствали и министърът на отбраната, и президентът на републиката – и двамата ключови фигури в командната верига.

Ръководство на Министерството на отбраната и въоръжените сили, заедно с президента, са били събрани на едно място в условия на висок риск от заразяване. Това изобщо не е стратегически зряло решение, а прилича по-скоро на изпълнение на група лекомислени млади хора.

Президентът Радев вече допусна сериозна и непростима грешка, като, знаейки за контакта си с човек, дал положителна проба и присъствал на празненствата, лично поведе голяма делегация на посещение в Естония. Оттам домакините дипломатично напрактика го изгониха. Румен Радев не само застраши по този начин здравето и на делегацията си, и на домакините си, но също така нанесе тежки вреди върху имиджа на страната ни в международните отношения.

Предвид всичко това, Атлантическият съвет на България с особена тревога е длъжен да заяви, че България има сериозен проблем в отбраната!

На президента повече изобщо не може да се разчита, а политическото и военното ръководство на отбраната допуснаха да бъдат изложени на неоправдан с нищо риск. Най-малкото, след като знаят, че ще бъдат в петък вечер на коктейл на закрито, а преди това събрани на едно място близо един до друг, макар и на открито, участвайки в тържествено отбелязване на празника на ВВС, трябваше да си направят преди това PCR тест.

Длъжността задължава!

Призоваваме правителството, министър-председателя и Народното събрание спешно да вземат отношение по този случай, така че повече подобно положение да не се повтаря!