Израелските военни са убили погрешка трима заложници в Газа

0
24
Израелски войници в Газа Снимка: архив/БТА

Нетаняху го нарече „непоносима трагедия“

Израелските военни съобщиха, че погрешка са убили трима заложници по време на кампанията си в Газа. Тримата мъже са Йотам Хаим на 28 години, Самер Талалка на 22 г., и Алон Шамриз на 26 г.

Те са били „погрешно идентифицирани като заплаха“ в северния град Шеджая. Израелските отбранителни сили (IDF) заявиха, че инцидентът от петък се разследва и изразиха дълбокото си разкаяние за трагичния инцидент, като изпратиха на семействата своите „сърдечни съболезнования“.

Телата на тримата мъже са били върнати в Израел. Инцидентът се разследва, казаха още военните и припомниха, че тяхна мисия е да открият изчезналите и да върнат всички заложници у дома. Повече от 100 души остават в плен в Газа, след като бяха заловени при атаките на 7 октомври в Израел. Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече убийството на заложниците непоносима трагедия и за пореден път заяви, че властите са решени да върнат пленниците у дома. Реакция дойде и от Белия дом, където говорителят на американския Национален съвет за сигурност Джон Кърби каза, че убийството на тримата е трагична грешка.

Имаше и протест в Тел Авив след смъртта на тримата заложници.