Румен Радев: Дъщеря ми няма договор за участие във филм

0
52
Румен Радев

Президентът не бързал с третия мандат, депутатите се давели в скандали и бавели закони

Президентът Румен Радев е говорил с дъщеря си Дарина във връзка с твърденията, че ще участва във филм на БНТ. „По отношение на тази раздухвана истерия говорих с нея. От нейна страна няма поет ангажимент, няма договор за участие във филм. Но аз се радвам, че моите деца избраха да останат, да учат и да се реализират в България. Въпреки българските политически нрави, които непрекъснато ги подлагат на някакви изпитания“, заяви той след освещаването на бойните знамена на Богоявление. И добави, че се надява това да не пречупи мечтите им и вярата в България, пише „24 часа“.

Радев няма да бърза с връчвaнето на третия мандат за съставяне на правителство, стана ясно малко след като парламентът отхвърли предложената от „Продължаваме промяната“ декларация с управленски приоритети. „Не искам да говорим за трети мандат, преди да сме изчерпили всички възможности за втория. Това бе един опит на ПП, чрез тази декларация да се потърси по-широка подкрепа. Ще обявя решението си за третия мандат, ако стигнем до такъв, в срок“, лаконичен бе държавният глава.

Радев обаче се скара, че „парламентът се дави все повече в скандали и предизборно говорене, а има важна работа за вършене“. Той напомни, че приоритет в работата на НС трябва да са законите, свързани с Плана за възстановяване, но те не „не се движат с необходимата скорост“. „Някои изобщо не са потеглили. Говори се, че Шенген също е приоритет, но двата важни закона, за които апелирам от много време – антикорупционния закон и този за отговорността на главния прокурор също не се движат. Ако този парламент не ги приеме, няма да можем да се възползваме пълноценно от успеха на дипломатическия терен. За първи път от 11 г. България получи ясна подкрепа и дата за Шенген“, настоя Радев. Според него тези два закона трябва да бъдат приети от този парламент, иначе ще е трудно. „Ако няма парламент сега, това означава следват да ги разгледа най-рано май-юни. Това подлага на риск постигнатото“, предупреди той.

„За мен е важно да не бързаме, да изчерпим конституционната процедура по втория мандат, да изчакаме до вторник, когато ПП ще дойдат или с проектосъстав на МС, или с празна папка, важно е какво чуваме в парламента, какво е отношението към втория мандат и предлаганата декларация“, добави още Радев. За документа с приоритети от кандидата за премиер акад. Николай Денков държавният глава коментира, че съдържа неща, за които „едва ли има партия, която да ги изключи от своите програми“. Всички искат повече сигурност, икономика, по-качествено образование, въпросът е как ще стигнем до тях, заяви държавният глава./24 часа