Румяна Нейкова: Позицията на министър Сандов за Ропотамо не му прави чест

0
109
Румяна Нейкова Снимка: БНТ

Навън колегите ни се смеят за това, което се случва в България, коментира тя забраната на екоминистъра гребците да тренират на тази река

Олимпийската шампионка Румяна Нейкова, която е и главен треньор на националния ни отбор по гребане, ще търси съдействие от министъра на спорта Радостин Василев по казуса с използването на река Ропотамо за част от зимната подготовка на българските гребци.

Вчера отново пред БНТ министърът на околната среда и водите Борислав Сандов заяви, че реката няма да се ползва.

Абсурдът е, че може да плават моторни корабчета с туристи, но лодките на шампионите са пречка.

Според него въпреки десетилетната практика отборът да тренира през зимата на този канал, може да се намерят и други подходящи места.

„Всеки си мисли, че спортът е много лесно нещо и когато ни кажат, че в Пловдив каналът от десетилетия не е замръзвал, не е лошо да слязат от автомобилите си и да дойдат на Гребния канал и да видят дали наистина е така“, заяви Нейкова.

Тя допълни, че всички европейски, световни и олимпийски шампиони на България ползват река Ропотамо като част от зимната си подготовка от 70-те години на миналия век насам и уточни, че става въпрос за 20 тренировъчни дни, през които спортистите са готови да спазват всякакви необходими условия, поставени им от екоминистерството.

„Знаете ли, не смея да направя пост в социалните мрежи по казуса, защото ме е срам. Защото навън колегите ни се смеят за това, което се случва в България. Става въпрос за 20 дни – за нищо повече“, заяви Нейкова.

Въпреки забраната за използването на река Ропотамо тренировъчният процес тече и не е прекъснат. Предстои националния отбор по гребане да замине за тренировки на язовир Кърджали.