Русинова: СО се опитва много умело и хитро да ни въвлече като съучастници в незаконните си действия и да похарчи още пари

0
136
Диана Русинова Снимка: БНР

Бих искала да припомня, че полузаконна и полубременна е положение, което е де факто невъзможно, твърди пътният експерт

Столична община прави нов опит да заобиколи правилата и да си „полузакони“ незаконната организация на движението по бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Витоша“ и ул. „Проф. Ф. Нансен“. Въпреки, че на 16.05.2026 г. Административен съд София град постанови „незабавно и безусловно“ преустановяване на всички действия по въвеждане на организация на движението по посочени улици и булеварди в гр. София, зам. кметът на СО продължава да си свиква комитети, работни групи и пр. с неизяснен юридически статут, от които реално няма смисъл.

За това алармира в профила си във Фейсбук Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

„Всъщност СО се опитва много умело и хитро да въвлече като съучастници в незаконните си действия представителите на неправителствения сектор и по този начин да си създаде алиби. За жалост, обаче, опитът им показва единствено безсилие, некомпетентност и тотално непознаване на правилата и нормите за въвежда не постоянна организация на движението и временна организация и безопасност на движението“, твърди тя.

„СО е на път да похарчи още пари за изброените улици в центъра на София, освен това ще го направят отново незаконно и след това ще бъдем принудени отново да се обърнем към съда и прокуратурата. Няколко пъти ги насърчихме да изчакаме да излезе окончателното решение на Върховния административен съд и едва след това да се предприемат каквито и да било действия. Започвам да си мисля, че за общината това си е възможност да похарчат още едни пари за сметка на данъкоплатците на София. Манипулацията е пълна, защото отново не се изпраща обяснителна записка, количествена сметка, не става ясно колко точно ще струва всичкото това?“, предупреждава тя.

„Бих искала да припомня, че полузаконна и полубременна е положение, което е де факто невъзможно. За да съм коректна към всички хора, които ежедневно се обръщат към нас, публикувам и писмата, които любезно си разменяме със столична община от около две седмици. До кога върху хората от Патриарха ще се извършват експерименти и ще се гаврят с техните законни граждански права?“, пита Диана Русинова.