Г-н Христо Иванов, Вие много добре знаете – не главният прокурор Иван Гешев, а президентът Румен Радев Ви лиши от опцията да имате най-сетне правителство с мандата на ДБ

0
303
От наколенки пред Радев до протести.

Сърдете се на президента, чийто втори мандат подкрепихте

Соня Колтуклиева, фейсбук

Соня Колтуклиева Снимка: фейсбук

 

Драги г-н Иванов, Христо Иванов, няма нужда да сте толкова шумни и неискрени -мааалко по-спокойно, по-обрано: Вие знаете, аз знам, неколцина други знаят истината. Не скандалът Nexo и акцията на прокуратурата изгори мандата на “Демократична България”! Не Бойко Борисов Ви скрои капата.

Добре, ясно е – имате си пиар калъп: кой каквото прави, каквото и да се случи – бой по Бойко Борисов и по Иван Гешев, пък белким ви се получи.

Написах още на 10 януари, след разговори с приближени на президента и мои си анализи: 3-ят мандат ще отиде отново при БСП. Причината не е само една, но най-важната е тази: Николай Копринков и екипажът на президента искат да управляват, услади им се; пък и в тези тежки времена, само държавната работа и бизнесът с държавата носят гарантирано препитание и сигурна печалба, всичко друго е рисковано.

Така че – мандат за Корнелия Нинова беше най-краткият път към избори през април, които може и да не останат единствени парламентарни избори през тази година.

Драги г-н Иванов, Христо Иванов, можеше да има редовно правителство с мандата на “Демократична България”, така е. Щяха да ви подкрепят от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ДПС, “Български възход”, даже отделни депутати от БСП, част от “Продължаваме промяната”.

Тук идва най-интересното в историята.

На 3 януари, след краткотрайната и ледена процедура по връчването на втория мандат на Николай Денков, президентът Румен Радев имаше почти двучасова среща с Кирил Петков, Асен Василев и Андрей Гюров. От “Промяната” побързаха да се похвалят, че има затопляне на отношенията между Румен Радев и бившите му министри, които го предадоха и разочароваха толкова много, че той ги нарече “шарлатани”. Не, не е било така. Обсъждали са вероятностите да се формира кабинет с мандата на Николай Денков, станало е ясно, че това няма да е възможно и са преминали към по-реалистичната опция: на кого да се даде третият мандат и какво би се случило, ако това съответно е БСП, ДБ, БВ. Кирил Петков и Асен Василев са били категорични да не се връчва последната папка на Христо Иванов. Защо? Защото искат избори!

От депутат на “Продължаваме промяната” знам и го написах преди седмица: социологическо проучване за вътрешна употреба е показало: при скорошни избори ПП пада на 15%, а ДБ малко вдига. Това е уплашило адски много отцепниците от “Има такъв народ” Радостин Василев, Иво Атанасов, Георги Георгиев и е притеснило доста десетимата около Даниел Лорер, че може да изпаднат от листите.

Защо и хората на Даниел Лорер? Защото вече не цари мир и разбирателство в луксозния дом на ул.”Чаталджа”3, където живеят Асен Василев, Виолета и Даниел Лорер и където се помещава офисът на частната компания на Асен Василев. Разприте са започнали след номинирането на проф. Никола Габровски за кандидат-премиер с първия мандат. Прагматичният бивш министър на иновациите е убеждавал своите, че трябва да се формира редовно правителство на всяка цена и “Промяната” да има достъп до властта, особено в навечерието на тръгналия вече към България поток от милиони по националния план за устойчивост и развитие. Бизнесмените от кръга Евгени Ангелов-Елвин Гури-Спас Русев, както и Иво Прокопиев, плюс спонсорите от IT фирмите, искат възвръщаемост на инвестициите си в партията, която спечели властта, но много бързо я изпусна. Даниел Лорер смятал, научавам, че в 49-я парламент “Промяната” може да има 33 депутати и той да не е между тях. Но пък е добре дошъл в “Демократична България” – така ми казаха, г-н Иванов, Вие ще изясните вярно ли е, но по-скоро няма да го направите. Не сте по откритите заявление – ей, на, даже сте разкарали навремето Кирил Петков от “Да, България” с … един имейл.

Кирил Петков и Асен Василев, още от 47-я парламент и особено в 48-я парламент са наясно, че никой не ги иска за министри. Те търпят жестоки репутационни щети и ги очакват неприятни, но сигурни срещи с правосъдието по скандалите с посредниците при доставките на газ и по сигнала до Националната следствена служба, подписан от цялото ръководство на Булгаргаз, уволнено от кабинета “Петков”, за да не пречи на схемите, както се вижда от аргументите на Николай Павлов и останалите му колеги. Доколкото знам, до десетина дни ще има развитие по темата. Е, разбира се, преди това Асен Василев ще трябва да се обяснява дали е имал срещи с представители на Nexo в контекста на подкрепата му за крипто-фирмите. Е, той нещо се изпокри, но все някога ще трябва да се яви на работа в парламента.

Кирил Петков и Асен Василев са наясно, че – след разкритията на служебния кабинет, разкрития на редовното правителство с участието на ГЕРБ ще ги приключи!

Кирил Петков и Асен Василев искат избори, за да изчистят парламентарната група от: непослушните депутати като Александър Дунчев, като Радослав Рибарски, който буквално е наритал сервилния Венко Сабрутев, от верните на Даниел Лорер и от навлеците-чалгари на Слави. Не са сигурни вече даже Никола Минчев и Андрей Гюров, защото те са били спрягани за министри, ако има кабинет с мандата на ДБ.

Да, кабинет с мандата на “Демократична България” беше реалистична възможност. Нямаше да бъде с експерти и сламени хора, а с депутати и политически активисти, за да се знае кой носи отговорността. И да изкара поне една година. Защото най-вероятно след местните избори ще последват парламентарни, след като се види как ще се обагри България и кой колко общини ще вземе.

Така че, г-н Иванов, Христо Иванов, Вие много добре знаете – не главният прокурор Иван Гешев, а президентът Румен Радев Ви лиши от опцията да имате най-сетне правителство с мандата на ДБ, той така постъпи дори и със Слави Трифонов, когато ИТН беше първа политическа сила. Имаше си нови любимци…

Сърдете се, г-н Иванов, на президента Радев, чийто втори мандат подкрепихте – всъщност, той Ви държи в напрежение и подхранва надеждите Ви още от краткотрайните парламенти през 2021 г., ноооо … никога не стига до Вас. Никога.