Русия и Украйна се споразумяха за износа на зърно

0
38
Снимка: архив

Споразумението ще бъде подписано днес в Истанбул

Турция твърди, че е постигната сделка с Русия, която да позволи на Украйна да възобнови износа на зърно през Черно море. Споразумението ще бъде подписано днес в Истанбул от Украйна, Русия, Турция и генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

Световният недостиг на украинско зърно след нахлуването на Русия на 24 февруари изправи милиони хора пред риск от глад.

Нахлуването доведе до рязко покачване на цените на храните, така че споразумението за деблокиране на украинските пристанища е от решаващо значение. Около 20 милиона тона зърно са блокирани в силозите в Одеса.

Държавният департамент на САЩ приветства споразумението, постигнато с посредничеството на ООН, но заяви, че се фокусира върху това да държи Русия отговорна за изпълнението му. „На първо място никога не трябваше да сме в това положение. Това беше умишлено решение от страна на Руската федерация да превърне храните в оръжие“, заяви говорителят на департамента Нед Прайс.

Дипломатите твърдят, че планът включва:

– украински кораби, които да насочват корабите със зърно към и от минираните пристанищни води

– Русия се съгласява на примирие, докато се придвижват пратките

– Турция – с подкрепата на ООН – да инспектира корабите, за да разсее руските опасения за контрабанда на оръжие.

Сделката има за цел също така да улесни руския износ на зърно и торове през Черно море.

В продължение на два месеца ООН и Турция работиха за сключване на сделката за доставка на зърно на фона на световната тревога от продоволствената криза.

Русия отрича да е блокирала украинските пристанища – тя обвинява Украйна, че е поставила мини в морето, а западните санкции – че са забавили руския износ.

Украйна обаче твърди, че руският флот ѝ пречи да превозва зърно и други експортни стоки, и обвинява руските окупационни сили, че крадат зърно от украинските ферми.

Ако подписването се осъществи по план, това ще бъде първата значителна сделка между Русия и Украйна от началото на инвазията. Имаше размяна на някои пленници, но прекратяването на огъня все още изглежда далечна цел.

„Споразумението за износ на зърно, което е изключително важно за световната продоволствена сигурност, ще бъде подписано в Истанбул под егидата на президента Реджеп Тайип Ердоган и генералния секретар на ООН г-н Гутериш заедно с украинската и руската делегации“, заяви говорителят на Ердоган Ибрахим Калин.