Русия изгони български дипломат

0
43
Снимка: pixabay

Мярката е ответна на решението на нашата страна да експулсира руски дипломат през април

Русия експулсира служител на посолството на България в Москва, съобщи РИА Новости.

„На 26 май посланикът на България Атанас Кръстин бе поканен в МВнР на Русия, където му бе връчена нота за обявяване на служител на посолството на България в Русия за „персона нон грата”, се казва в съобщение на външнополитическото ведомство.

Оттам подчертават, че мярката е в отговор на приетото през април немотивирано решение на българската страна да обяви за нежелан дипломат от посолството на Русия в София.

В средата на април Чехия обвини Москва за участие в експлозия в склад за боеприпаси във Врбетица през 2014 г. и бяха изгонени 18 служители на руското посолство.

В отговор Москва обяви 20 служители на чешката дипломатическа мисия за персона нон грата и нарече обвиненията за участие в инцидента абсурдни, неоснователни и надути.

Чешкото външно министерство поиска от Русия да върне изгонените дипломати. След като не получи отговор, Прага отново обяви намаляване на състава на руското посолство, като даде срок до края на май.

По-късно българската прокуратура обяви участието на Русия във взривовете във фабрики и военни складове през 2011, 2015 и 2020 г. Според външния министър Сергей Лавров София е решила да надмине Чехия с подобни изявления, пише агенцията.

Също така българските власти обвиниха шестима руснаци в участие в опита за отравяне на бизнесмена Емилиян Гебрев.