Борисов: Поздравявам българския парламент, че макар и трудно, прие декларация за Украйна

0
128
Снимка: фейсбук

ПГ на ГЕРБ-СДС бе водеща за написването и преговорите за приемането й

Бойко Борисов, фейсбук

Поздравявам българския парламент, че макар и трудно, прие обща декларация, с която осъди грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и поредното посегателство срещу териториалната цялост на Украйна. Днес, пред лицето на горещия военен конфликт, всички бяхме длъжни да се обединим около принципите, под които се е подписала България при присъединяването си към ЕС и НАТО.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС беше водещ фактор в написването и преговорите за приемането на общата декларация. Никакъв исторически прочит или въображаеми опасения за собствената сигурност не оправдават военната интервенция, загубата на човешки животи и унищожените съдби.

Подобни действия трябва да бъдат посрещнати с пакет от санкционни мерки, които да обезкуражат подобни авантюри в бъдеще. Това е исторически момент, към който ще се връщат многократно бъдещите поколения. Ще ни оценяват по делата и решителността да браним свят, в който не е възможно да гинат хора, заради исторически реваншизъм. Свят, в който международното право, свободата и икономическото партньорство нямат алтернатива.