Русия обяви, че силно ще ограничи военните си действия в Украйна

0
132
Снимка: Realniistorii

Това става на два фронта – Киев и Чернигов

Москва съобщи, че драстично ще ограничи военните си действия на два фронта в Украйна – Киев и Чернигов. Това съобщи Министерството на отбраната на Русия в официалния си канал в Telegram.

Според Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна определени части от руската армия се изтеглят от околностите на Киев, както и от северния град Чернигов.

„Руската армия не постигна целите на офанзивната си операция“, гласи съобщение на официалната им страница във Facebook. Но предупреждават за висок риск от това руските войски да обстрелват и атакуват военна и цивилна инфраструктура. Според Киев руската армия има затруднения в прегрупирането и ротацията на войниците заради отказ на руски войници да участват в т. нар. „специална операция“ и дори не могат, според украинската армия, да „съставят един батальон“.

Междувременно приключи първият ден от преговорите между Украйна и Русия в Истанбул, която е домакин.

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу днес каза, че отбранителният потенциал на Украйна е намалял сериозно, и потвърди, че основните задачи от първата фаза на руската военна операция в съседната страна са изпълнени, предаде Ройтерс.

Москва ще реагира адекватно, ако НАТО достави на Киев самолети и системи за противовъздушна отбрана, предупреди Шойгу на среща, излъчвана по телевизията.

Представител на руското Министерство на отбраната призова Украйна да спазва Женевската конвенция за правата на военнопленниците.

Русия е решила силно да намали в Украйна военните си действия, насочени към столицата Киев и северния град Чернигов. Целта е да бъдат създадени условия за диалог, заяви руски заместник-министър на отбраната след преговорите в Истанбул между делегациите на Москва и Киев.